Web sitenizdeki kesintiler emailinize gelsin


Web sitenizdeki kesintiler emailinize gelsin
Web sitesi sahibi olmak belirli sorumlulukları da beraberinde getirir bunların en başında geleni ise yayındaki web sitesinin yayın akışının sürekliliğini sağlamaktır yani web sayfanız hep yayında olacak, bu neden

önemlidir derseniz ; mesela Amazon gibi satış sitelerinin yayınlarında 30 dk lık kesilmenin maliyeti 3,2 Milyon $ diye hesaplanmış , peki sıradan bir web sayfasına maliyeti nedir ? Öncelikle sitenize google aramalarından gelmiş olan ziyaretçi sayfanız açılmadığı zaman birdaha ziyaret etmeyecek ve çevresine de bu site açılmıyor deyip onlarında ziyaretlerini engelleyebilecektir , iş bununlada kalmaz Google sitenize ulaşamadığı zaman webmaster tools kısmından hata iletisi verecek ve bu ulaşılamama durumları artarsa sayfalarınızı indexten geriye atacaktır.

Peki ama sürekli web sitemizin başında durup online mı değilmi diye kontrol mu edeceğiz ? Elbetteki bu olanaksız , farlı çözümler mevcut olmasına rağmen bunların birçoğu ücretli veya kısıtlıdır , bu yazımızda sadece bir google hesabı ile serverde bir kesinti olduğunda anında email ve/veya Sms nasıl alabiliriz onu göreceğiz.

1. Öncelikle Gmail hesabımıza giriş yapalım ve ardından Buradaki Google Docs linkine tıklayalım. Eğer Gmail hesabınız yoksa bir tane edininiz.

2. Şimdide Google Docs üzerinde çalışan bir script ile Web sitemizi her dakika kontrol ettirip eğer bir kesinti varsa ve siteye ulaşılamıyorsa bize email gelmesini sağlayacağız bunun için öncelikle scripti kendi Google Docs hesabımıza kopyalamamız gerekir , aşağıdaki linkte tıklayalım

Site Monitör scripti

Karşımıza gelecek olan sayfada "Kopya oluştur" butonuna tıklayalım (Aşağıdaki resim)

Google drive a scripti kopyala

3. Karşımıza aşağıdaki gibi bir ekran gelecektir burada üst menüden Website Monitör - Configure kısmına tıklayalım

Website Monitor script

Configure kısmına tıkladığımızda Bir yetki ekranı ile karşılaşacağız

Scripte yetki verelim

Devam deyip bir sonraki ekranda da izinleri kabul edelim çünkü ; Siteye ulaşılamadığında scriptin bize email yollayabilmesi için yetkiye ihtiyacı var.

4. Sırada Script ayarları Aşağıdaki resimdeki ayarlara yapalım

Website monitör ayarları

Ve son olarak "Start Monitoring" butonuna tıklayalım, Scriptin ayarlarını yaparken dikkat edilmesi gerek birkaç husus mevcut :
1. URL nin başında mutlaka "https://" kısmı olmalıdır
2. Websitesine ulaşılamadığı zaman birden fazla emaile uyarı yollanmak isteniyorsa emailler arasına virgül konmalıdır.
3. Google Takvim uygulaması sayesinde Websayfasına ulaşılamadığında dilersek Cep telefonumuza SMS alabiliriz
4. Uzun kesintileri Google Analytic hesabımızda loglamak istiyorsak Google Analytic ID mizi ilave edebiliriz.

Script tarafımızdan test edilmiştir ve görevini eksiksiz yerine getiriyor , sayfamızın açılmadığı ilk anda normalde Ping çekeriz ve cevap geliyormu diye bakarızya bu scriptte bunun otomatik hali sayılır, sayfamızın yayında olmadığı anda acaba sayfa sadece Bulunduğumuz ülkedenmi görüntülenemiyor yoksa tüm dünyadanmı diye bir filir sahibi olmak için aşağıdaki siteler kullanılabilir:

1. Uptrends.com

2. Dotcom-tools

Eğer Bir web sitesine üye olup web sayfamızın anlık kesintilerinin bize haber verilmesini istiyorsak ; Uptimerobot.com gibi web sitelerinden faydalanabiliriz.


5 Yorum Var
  1. Avatar for Zezari
  2. Avatar for Velociraptor
  3. Avatar for Sezer Tahmaz
  4. Avatar for Velociraptor
  5. Avatar for Derya

Yorum Ekle

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Captcha