Windows kurulum dosyalarından ISO oluşturun


Windows kurulum dosyalarından ISO oluştur
ISO dosyalarının bize sağladığı birçok avantaj mevcuttur , mesela Bir kurulum medyası kırılabilir , kaybolabilir bozulabilir çünkü fiziksel birşeydir oysa ISO dosyasını bulut hizmetlerine yedeklersek ayrıca harici


sabit diskimize vs saklarsak biryerde kaybolsa diğer yerden ulaşabiliriz , Sanal makinalara işletim sistemi kurmak için yine ISO dosyası gereklidir bir diğer avantajı ise ISO dosyasından DVD ye sistem yazdırmaktır elbette bunun terside mümkündür bir kurulum medyasından Kolayca ISO dosyası yapabilirsiniz , bunun için farklı ücretsiz uygulamaları paylaşmıştık Burada ve Burada gel gelelim bu yazılarımızda hep birer yazılım kullandık gelin isterseniz bu işi hiçbir program kullanmadan birkaç komut ile halledelim :

1. ISO dosyası oluşturmak için oscdimg isimli bir yardımcı araçtan faydalanacağız , bu küçük araç Window 7 Automatic installation kit in içerisindeki bir Komut satırı aracıdır ve Windows'un özelleştirilmiş bir 32-bit veya 64-bit sürümünün görüntü dosyasını (.iso) oluşturmak için kullanılır dosyayı direkt olarak Buradaki linkten indirebilirsiniz. (şifre: sordum)

2. oscdimg.exe dosyasını zipten çıkartıp "C:\Windows\System32" içerisine kopyalayalım (sisteminiz başka bir dizinde kurulu ise Windowsun kurulu olduğu dizindeki System32 içine atacaksınız)

3. Elimizdeki Windows DVD sini veya Parmak belleğini (Windows 11 - 10 , Windows 8.1 - 8 , Windows 7) Bilgisayarın DVD/CD Romuna , bellek ise USB portuna takıp içeriğini bir klasöre kopyalayalım (bendeki D:\win_7 ye kopyalandı)

windows kurulum medyası

4. Komut istemini Yönetici (Admin) yetkileri ile çalıştıralım , sonrasında oluşturmak istediğimiz ISO dosyasının türüne göre komutlarımız farkılık gösterecektir. Aşağıdaki komutlar ; D:\windows_7uefi.iso konumu dikkate alınarak oluşturulmuştur.

a) MBR destekli ISO oluşturmak için (Klasik BIOS) aşağıdaki komutu giriniz

oscdimg -bD:\Win_7\boot\etfsboot.com -h -u2 -m -lWIN_EN_DVD D:\Win_7 D:\windows_7uefi.iso

b) MBR ve EFI (UEFI) destekli ISO oluşturmak için (Modern BIOS)

oscdimg -m -o -u2 -udfver102 -bootdata:2#p0,e,bD:\Win_7\boot\etfsboot.com#pEF,e,bD:\Win_7\efi\microsoft\boot\efisys.bin D:\Win_7 D:\windows_7uefi.iso

Enter tuşuna bastığımızda işlem tamamlanacak ve ISO dosyamız hazır olacaktır.

windows medyasından ISO yap

Bu arada şunu hatırlatmakta fayda görüyorum x86 (32 bit) ISO dosyası ile UEFI kurulumu yapamaya kalkmayınız hata verir , x64 bit ile UEFI kurulumu yapabilirsiniz.

26 Şubat 2013 Tarihli başlık Güncellendi


10 Yorum Var
  1. Avatar for Velociraptor
  2. Avatar for Ati
  3. Avatar for Şerif
  4. Avatar for Velociraptor
  5. Avatar for TRWE_2012
  6. Avatar for Velociraptor
  7. Avatar for TRWE_2012
  8. Avatar for Hakkı
  9. Avatar for Velociraptor
  10. Avatar for Cemil Sancaktar

Yorum Ekle

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Captcha