Dizinlere erişimi engellemede kolay yöntem


Dizine erişilmesin
Buradaki yazımızda Yönetici dahil bir kullanıcının herhangi bir dizine erişimini nasıl engelleriz i açıklamaya çalışmıştık , gel gelelim yöntem acemi kullanıcılar için biraz uzun ve zahmetli , sizlerden gelen email


yollu geri bildirimlerde bunun daha kolay bir yolunun olup olmadığı soruluyordu , aslında "Simple run blocker" isimli ücretsiz ve portable yazılımımızın yeni sürümüne eklediğimiz özellikler ile kullanıcıların birkaç tık ile dizinlere erişimini basit şekilde sağladığımızı düşünmüştük gel gelelim özelliğin farkına varılmadığını anladık bu sebeple aşağıdaki açıklamaları yapma gereği duyduk. Bu iş için kullanacağımız yazılım başta da bahsettiğim gibi "Simple run blocker" dir , yazılım üzretsiz ve portabledir (Yani kurulum gerektirmez) kullanımına gelirsek.

Bir tıkla dizine erişimi yasaklayalım

1. Yazılımı sayfanın sonundaki linkten indirip çalıştıralım sonrada Seçenekler > Sürücü harflerini gizle - Kilitle ye tıklayalım (Aşağıdaki resim)

Simple run blocker ile dizin engelleme

2. Karşımıza mevcut bütün dizinleri gösteren bir arayüz gelecektir , burada soru işareti bulunanlar Bilgisayarımızda mevcut olmayan dizinlerdir , örnek olarak ben F dizinine erişimi engellemek istiyorum ve bunun için öncelikle:

a) Sürücüleri kilitle ye işaret koydum (isterseniz hem kilitle hem gizle de yapabilirsiniz)
b) F dizinine tik koydum
c) Değişiklikleri Uygula dedim

Simple run blocker ile dizin erişimi engelleme

Ardından Windows gezgini (Windows explorer) otomatik olarak yeniden başlayacak ve F dizinine erişilmek istendiğinde aşağıdaki uyarı mesajı gelecektir. (Yani dizine erişim izni yoktur)

Dizine erişim engellendi

Üstteki resimde de gördüğünüz gibi dizine erişim yapılamamaktadır , Eğer bu işlemi Kısıtlı kullanıcı altında yaparsanız , sadece kısıtlı kullanıcı F dizinine erişemeyecektir , Yönetici hesabı altında yaparsanız Hem Admin hemde kısıtlı kullanıcıları etkileyecektir , sanıyorumki evinde Bilgisayarını kardeşi ile paylaşanlar yazılımın diğer özelliklerini çok seveceklerdir. Ayrıca küçük işyerlerinde de diğer Kullanıcıların dizinlere erişimini kısıtlamak oldukça fayda sağlayacaktır.

- C veya D dizin kısayolunu Görev çubuğuna ekleme Burada

- Kurtarma dizini (Recovery partititon) oluşturalım Burada

- Windows çalışırken diskimizi bölümlere ayıralım Burada

- Windowsta Kurtarma dizini nasıl oluşturulur Burada

- Bir kullanıcıya dizin erişimini yasaklama Burada

- Klasör, dizin veya CD/DVD den ISO oluşturalım Burada

- Windows 10 da programsız dizin bölümleme Burada

- Windows 10 arama dizinini silip yeniden oluşturalım Burada


5 Yorum Var
  1. Avatar for Erhan
  2. Avatar for erolomen
  3. Avatar for Velociraptor
  4. Avatar for Tolga güler
  5. Avatar for Geronimolove77

Yorum Ekle

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Captcha