Avi - Mkv - Mp4 formatları Karşılaştırması


Avi - Mkv - Mp4 formatları Karşılaştırması
İster cep telefonunuzdan video çekimi yapın isterse internetten seyretmek için filim indirin mutlaka karşılaşacağınız format türlerinden biri başlıkta da belirttiğimiz gibi Avi , Mkv veya Mp4 formatıdır


, peki ama hangisi en iyisidir ve hangisini tercih etmeli ? , Şunu hemen belirtelimki en iyisi kavramı göreceli bir kavramdır yani bu kişiden kişiye değişir mesela Ipad te oynaması tercih sebebi olabilir ve Ipadi olan Mp4 en iyisi diyebilir oysa diğer kullanıcı videoları LED Tv de izliyordur ona göre ise Mkv görüntü kalitesi olarak çok daha iyidir ve en iyisi bu format diyebilir , bu küçük örnektende anlaşılacağı üzere en iyi kavramı işe yararlılık ile bire bir örtüşmektedir , gelin bu üç format biçimini biraz daha ayrıntılı karşılaştırıp artı ve eksi yönlerini ortaya çıkartalım böylece kullanıcı hangi formatı hangi durumda seçmesi gerektiğine kolayca karar verebilsin.

mkv avi mp4 karşılaştırma

MKV Nedir : Matroska Multimedia Container kelimelerinin kısaltılmasından oluşur ve Görüntü , ses ve altyazıyı birleştiren bir kap veya kapsül dosyasıdır (sıkıştırma formatı değildir) Ücretsizdir , 2002 yılında Rusyada geliştirilmiştir.

Avantajı  Tüm video ve ses formatlarını destekler , Özellikle H.264/AVC desteği sayesinde HD videoların oynatılmasında ve Blu-ray riplerinde en çok tercih edilen formattır. LED tv lerin çoğunda oynar
Dezavantajı : Neredeyse hiçbir Mobil cihaz tarafından desteklenmez (Cep telefonları tabletler ...)

AVI nedir:  Audio Video Interleave kelimelerinin kısaltılmasıdır 1992 yılında Microsoft tarafından Windows işletim sistemlerinin video parçası olarak tanıtılmış bir multimedya biçimdir , MKV gibi bir kap veya kapsül dosyasıdır genelde sıkıştırma işlevi için Divx codec ten faydalanılır , divx sıkıştırma işlevi görür , Avi ve Divx mutlaka birlikte kullanılmayabilir , bir avi dosyası başka bir codec ile encode edilmiş bir video içerebilir.

Avantajı  Led tv ler dahil birçok Mobil cihazda sorunsuz oynatılabilir
Dezavantajı : Mac ve iOS temelli Uygulama ve aygıtlarda görüntülenemez , sıkıştırıldığında (Rip) görüntü kalitesini muhafaza edemez Mkv ye göre daha bozuk bir boyut/görüntü oranı sunar.

Mp4 Nedir : Aynen AVI ve Mkv gibi bir kap veya kapsül dosyasıdır ve içerisinde ; Video ,ses , Altyazı... saklar , Moving Picture Experts Group (MPEG) tarafından geliştirilmiştir kullanım alanı daha çok internet ortamında yaygındır.

Avantajı : İnternet ortamında görüntü paylaşımı için idealdir , hertür mobil cihazda sorunsuz oynatılır.
Dezavantajı : Görüntü kalitesi MKV kadar iyi değildir , Editlenme sırasında daha fazla sistem kaynağına ihtiyaç duyar.

Mkv - Avi - Mp4 Karşılaştırma tablosu

avi mp4 mkv karşılaştırma tablosu

Yazılanları ve Üstteki tabloyu kısaca özetlersek : Eğer videonun her cihazda sorunsuz oynamasını istiyorsak ayrıca İnternette yayımlayacaksak tercih edeceğimiz format : Mp4 olmalıdır , Eğer DVD veya Blu- ray Ripleyeceksek en düşük boyutta en yüksek kaliteyi sadece Mkv verebileceğinden bu formatı tercih etmeliyiz , Eğer daha çok Windows temelli cihazlarda filim seyrediyorsak codec sorunu vs çıkmasın diye tercihimiz Avi olmalıdır , Mkv nin ilerde tüm mobil cihazlar tarafından destekleneceğini öngörüyorum çünkü en düşük formatta en iyi kaliteyi o sunmaktadır , bekleyip göreceğiz.

- OBS ile ekran video kaydı nasıl yapılır Burada

- Ters çekilmiş video kaydını kalıcı olarak düzeltin Burada

8 Mayıs 2016 tarihli başlık güncellendi


11 Yorum Var
  1. Avatar for Mesut
  2. Avatar for Muhammet
  3. Avatar for shampuan
  4. Avatar for Velociraptor
  5. Avatar for gülcan
  6. Avatar for Velociraptor
  7. Avatar for test
  8. Avatar for Velociraptor
  9. Avatar for Mustafa
  10. Avatar for Velociraptor
  11. Avatar for mehmet

Yorum Ekle

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Captcha