DISM yöntemi ile güncelleme entegrasyonu


DISM yöntemi ile güncelleme entegre edin
Microsoft Periyodik olarak performans ve güvenlik güncellemelerini içeren yamalar yayımlıyor aylar,seneler geçtikçe de bunlar birikiyor mesela şu anda yeni bir Windows 11 kuracak kullanıcılar

sadece bir yama kurarlarsa güncel sürümü kullanıyor olacaklar gel gelelim eğer Windows 7 kuracaklarsa toplamda 300 civarı yama kurmaları gerekir, microsoft bu zahmetten kaçınmak için arasıra (SP) paketleri çıkartır mesela Windows 7 Sp1 ... peki gelin isterseniz SP paketinin tanımına bakalım ; Hizmet paketi (SP), Windows'un daha güvenilir olmasını sağlayan, çoğu zaman daha önce kullanıma sunulmuş güncelleştirmeleri birleştiren bir Windows güncelleştirmesidir Burada gel gelelim Bu toplu güncellemelerin kurulumu da uzun sürebilmektedir , peki Toplu güncelleştirmeleri ve sonrasında çıkmış olan güncellemeleri toplayıp kendi Entegreli ISO dosyamızı oluştursak nasıl olurdu ? bu iş için birçok yazılım olmasına rağmen biz yazılımsız yapacağız , işte bu yazı konumuz da tam olarak bu

Güncelleme entegrasyonu Uygulama adımları

Bu uygulamada örnek olması açısından Windows 11 in son çıkan toplu güncellemesini entegre edeceğiz fakat bu yöntem Windows Xp  üzeri tüm windows sürümlerinde çalışmaktadır (Windows 11, Windows 10 , Windows 8.1 , Windows 8 ve Windows 7). SSD kullandığım için entegrasyon işlemini Harici HDD üzrinden yapacağım (Harfi : G) siz C dizininizde yapabilirsiniz.

1. G dizinimize ISO ve onunda içine Win11 isminde bir klasör açalım (G:\ISO\Win11)

G:\ISO\Win11

sonrasında eğer elimizde sadece Windows 11 kurulum medyası (ISO) varsa bunun tüm içeriğini Win11 klasörü içerisine atalım , eğer elimizde ISO dosyası varsa 7-zip yardımı ile Windows 11 ISO sunun tüm içeriğini "G:\ISO\Win11" içerisine çıkartalım.

7-Zip ile buraya Ayıkla

2. Komut istemini (Cmd) Admin yetkilerinde açalım ve aşağıdaki komutu verelim , bu komutla sadece Windows medyamızın (WIM) hangi sürümleri içerdiğini öğreneceğiz.

Dism /Get-WIMInfo /WimFile:G:\ISO\Win11\sources\install.wim

Komut bize aşağıdaki çıktıyı verecektir.

Windows ISO su hangi sürümleri içeriyor

3.Öncelikle ISO dosyasının içinde Unpacked isimli bir klasör oluşturuyoruz "C:\ISO\unpacked" Şimdi Offline Windows imajını Mount etmemiz gerek , ben Windows 11 Home Single Language sürümüne güncelleme entegre edeceğim için komutta bunu kullanacağım işte komutumuz

Dism /Mount-WIM /WimFile:G:\ISO\Win11\sources\install.wim /Name:"Windows 11 Home Single Language" /MountDir:G:\ISO\unpacked

Başarılı mesajını almamız gerek. Siz kodu kendinize göre editleyin , mesela bende Harf G ise sizde C, D... olabilir , ayrıca ben "Windows 11 Home Single Language"  ye entegrasyon yapıyorsam siz mesela Pro sürümünü tercih etmiş olabilirsiniz.

Mount başarılı

NOT: unpacked klasörünü oluşturmayı unutursanız hata alırsınız.

4. Entegre etmek (Eklemek) istediğimiz bütün güncellemeleri bir klasör içerisine atalım ve o klasörün içinde "Slipstrm.cmd" isminde bir Cmd dosyası oluşturup içine aşağıdaki kodları yazalım.

for %%U in (*.msu *.cab *.msi) do Dism /Image:G:\ISO\unpacked /Add-Package /PackagePath:"%%U"

üstteki kod ile güncellemelerimiz .msu , .cab , .msi olsada hepsi sırasıyla kurulacaktır .exe leri bu şekilde kuramıyoruz onlar için sessiz kurulum uygulamak durumundayız.

slipstream - katılımsız kurulum

5. Komut isteminden (cmd) Tüm güncellemelerimizin olduğu klasöre geçiyoruz ve aşağıdaki komutu veriyoruz.

Slipstrm.cmd

Kaç güncelleme varsa entegrasyon işlemi başlayacaktır aşağıdaki gibi tek tek kurulacaktır, %100 tamamlanmasını bekleyelim her biri için "İşlem başarı ile tamamlanmıştır" mesajı verecektir.

Güncellemler entegre edildi

Böylece Güncellemeleri Windows 11 imize entegre etmiş olduk , peki exe uzantıları için ne yapabiliriz , mesela Netframework veya diğerleri ? bunları entegre etmenin bir yolu olmadığı için katılımsız kurulum uygulayacağız bunun için :

a) Windows kurulumu ile birlikte kurmak istediğimiz bütün .exe uzantılı dosyaları aşağıdaki yere atalım

C:\ISO\Win11\sources\$OEM$\$$\Setup

b)sonrasında "C:\ISO\Win11\sources\$OEM$\$$\Setup\Scripts" içerisinde bir adet "SetupComplete.cmd" dosyası oluşturalım içerisine de kurulum parametrelerini girelim mesela aşağıda örnek kodlar verilmiştir , ilaveten bakınız

@echo off
Start /wait %WINDIR%\setup\1.exe
Start /wait %WINDIR%\setup\2.exe
Start /wait %WINDIR%\setup\3.exe
ECHO.
ECHO Deleting Temp Installation Files...
RD /S /Q %systemdrive%\Apps
del /q /f "%0"
EXIT

1.exe , 2.exe, 3.exe yerine Windows kurulumunun son aşamasında kurmak istediğiniz yazılım veya güncelleme dosyaları gelecektir.

6. Sırada Imaj dosyamızı Unmount etmek var bunun için aşağıdaki komutu vermemiz yeterlidir

Dism /Unmount-WIM /MountDir:G:\ISO\unpacked /Commit

Böylece "G:\ISO\Win11\sources" içerisindeki Install.wim dosyası güncel hale geldi.

Install Wim güncellendi

Peki ama Install.wim dosyası içerisindeki Windows 11 sürümü kaç oldu ? bunu öğrenmek için aşağıdaki komutu kullanmamız yeterlidir.

dism /Get-WimInfo /WimFile:G:\ISO\Win11\sources\install.wim /index:2

Aşağıda komut çıktısı görüyorsunuz, Sürüm güncellenmiş.

Install.wim sürümü

Artık istersek bunu içeren Güncel bir ISO oluştururuz yada Parmak belleğe kopyalayıp kurulumda kullanırız bize kalmış , Yeniden nasıl ISO haline getiririm diyorsanız Buradaki yazımıza bir gözatmanızda fayda var.

- Dism komutları ile windows özelliklerini açmak Burada

- ISO dosyasından Windows sürümünü öğrenin Burada

- DISM komutları ile hızlı Windows kurulumu Burada

- Windows 10 da DISM komutları ile WinSxS temizliği Burada

- DISM komut aracı ile Windows 10 tamiri Burada

- DISM ile İnternet explorer 10 u Windows 7 Dvd/Iso muza entegre edelim Burada

- ISO dosyasını belirli bir sürücü harfi ile bağlayın Burada

27 Haziran 2016 Tarihli başlık güncellendi


38 Yorum Var
  1. Avatar for ibrahim fener
  2. Avatar for Velociraptor
  3. Avatar for ibrahim fener
  4. Avatar for Velociraptor
  5. Avatar for ibrahim fener
  6. Avatar for Velociraptor
  7. Avatar for ibrahim fener
  8. Avatar for Velociraptor
  9. Avatar for Sezgin
  10. Avatar for ali
  11. Avatar for Velociraptor
  12. Avatar for Murt

Yorum Ekle

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Captcha