Çin, dünyanın ilk saniyede 1,2 terabit internet omurgasını başlattığını iddia etti

PC ve Teknoloji dünyasından son haberlere buradan ulaşabilirsiniz.
Cevapla
Kullanıcı avatarı
velociraptor
Yottabyte4
Yottabyte4
Mesajlar: 46562
Kayıt: 14 Mar 2006, 02:33
cinsiyet: Erkek
Teşekkür etti: 4701 kez
Teşekkür edildi: 3981 kez

Çin, dünyanın ilk saniyede 1,2 terabit internet omurgasını başlattığını iddia etti

Mesaj gönderen velociraptor »

Resim

Çin, ülkenin artık dünyanın en hızlı internetine sahip olduğunu duyurdu: 1.860 mil hat boyunca saniyede 1,2 terabit (1.200 gigabit) hıza ulaşabilen bir omurga ağı. Uzmanlar ağların 2025 civarına kadar 1 terabit/s'ye ulaşacağını beklemediğinden bu başarı Çin'i teknoloji tahminlerinin önüne koydu.

Kuzeyde Pekin'i, orta Çin'deki Wuhan'ı ve güneydeki Guangdong eyaletindeki Guangzhou'yu birbirine bağlayan fiber optik kablolama, Tsinghua Üniversitesi, China Mobile, Huawei Technologies ve Cernet Corporation arasındaki işbirliğinin sonucudur.

Ağ Temmuz ayında etkinleştirildi ve Pazartesi günü başlatıldı. Tsinghua Üniversitesi, saniyede 1,2 terabitlik "kararlı ve güvenilir" hattın, gerçekten bu kadar hızlı olduğunu doğrulayan çeşitli testlerden geçtiğini iddia ediyor. Huawei Technologies başkan yardımcısı Wang Lei, ağın yalnızca bir saniyede 150 4K filme eşdeğer veriyi aktarabildiğini söyledi.

Tsinghua Üniversitesi, süper yüksek hızları işleyebilen yeni nesil internet çekirdek yönlendiricisi de dahil olmak üzere, ağı oluşturmak için kullanılan tüm donanım ve yazılımın yurt içinde geliştirildiğini ekledi .

Ağ, 35 şehre yayılmış 40 üniversiteyi birbirine bağlamak için yalnızca IPv6 teknolojisini kullanmayı ve gelecekteki internet mimarisi için açık bir araştırma ve test platformu sağlamayı amaçlayan Çin'in Geleceğin İnternet Teknolojisi Altyapısı (FITI) projesinin bir parçasıdır.

Dünyadaki internet omurga ağlarının çoğu şu anda saniyede 100 gigabit hızında çalışırken, Amerika Birleşik Devletleri geçen yıl beşinci nesil Internet2 hizmetine geçerek hızı 400 gigabit/s'ye çıkardı.

Şubat ayında Huawei'nin rakibi Nokia, Avrupa'daki bir optik ağ üzerinde yaklaşık 73 millik "metro mesafeleri" üzerinden saniyede 1,2 terabit'e ulaştığını söyledi.

Çin'in ağı hızlı olsa da daha önce küçük ölçekli veri aktarım hızlarının daha yüksek olduğunu görmüştük. Japonya'daki Ulusal Bilgi ve İletişim Teknolojileri Enstitüsü'nden (NICT) araştırmacılar, 2021'de intranet ağında saniyede 319 terabite ulaştı. Farklı amplifikatör teknolojilerini birleştirerek dalga boyu bölmeli çoğullama teknolojisini tam olarak kullanan bir iletim sistemi kullandılar.

Resim

Dünya rekoru veri aktarım hızı, geçen Ekim ayında Danimarka Teknik Üniversitesi'nden bilim adamlarının saniyede 1,84 petabit'e ulaşmasıyla kırıldı. Araştırmacılar deneyde ışık kaynağı olarak tek bir "bilgisayar çipi" ve iletim kanalı olarak tek bir fiber optik kablo kullandılar (yukarıda).

Kaynak:
https://www.techspot.com/news/100862-ch ... rabit.html
Kullanıcı avatarı
ozgutozkan
Kilobyte4
Kilobyte4
Mesajlar: 695
Kayıt: 27 Mar 2022, 20:07
Teşekkür etti: 172 kez
Teşekkür edildi: 240 kez

Re: Çin, dünyanın ilk saniyede 1,2 terabit internet omurgasını başlattığını iddia etti

Mesaj gönderen ozgutozkan »

Kimin en hızlı olduğu önemli değil bağlantı hızını belirleyen biziz.

Nasıl olur demeyin öyle gayet mantıklı bir açıklaması var.

Bağlantı hızını belirleyen en yavaş bağlantıdır. O zaman hızı belirleyen biziz. :kafasalla:
Ahmetun
Bit
Bit
Mesajlar: 2
Kayıt: 19 Oca 2024, 15:58
Teşekkür edildi: 2 kez

Re: Çin, dünyanın ilk saniyede 1,2 terabit internet omurgasını başlattığını iddia etti

Mesaj gönderen Ahmetun »

Çin'in bu yeni omurga ağı, gelecekteki internetin ne kadar hızlı olabileceğinin bir göstergesidir. Bu ağ, daha gerçekçi sanal gerçeklik deneyimleri, 8K ve 16K video akışı ve daha hızlı bulut bilişim gibi yeni uygulamaların ortaya çıkmasını sağlayacaktır.
Kullanıcı avatarı
burak35
Petabyte3
Petabyte3
Mesajlar: 7821
Kayıt: 07 Eki 2016, 13:06
cinsiyet: Erkek
Teşekkür etti: 3282 kez
Teşekkür edildi: 3344 kez

Re: Çin, dünyanın ilk saniyede 1,2 terabit internet omurgasını başlattığını iddia etti

Mesaj gönderen burak35 »

Birazda hızları İss ler belirliyor. Halen daha bazen hız düşmeleri olabiliyor malesef.
Cevapla