Sıvı metal RAM

PC ve Teknoloji dünyasından son haberlere buradan ulaşabilirsiniz.
Cevapla
Kullanıcı avatarı
velociraptor
Yottabyte4
Yottabyte4
Mesajlar: 46562
Kayıt: 14 Mar 2006, 02:33
cinsiyet: Erkek
Teşekkür etti: 4701 kez
Teşekkür edildi: 3981 kez

Sıvı metal RAM

Mesaj gönderen velociraptor »

Resim

Pekin'deki Tsinghua Üniversitesi'nden araştırmacılar, sonunda esnek robotlara, daha çok yönlü implante edilebilir elektroniklere ve hatta tam beyin-makine arayüzlerine yol açabilecek esnek bir bellek türü (sıvı formda) geliştirdiler.

Geçici olarak FlexRAM olarak bilinen bellek cihazı, geleneksel okuma ve yazma işlemlerini gerçekleştirmek için galyum bazlı bir sıvı metal kullanıyor. Ecoflex adı verilen gerilebilir bir biyopolimer içinde kapsüllenen sıvı metal damlacıklarına düşük voltaj uygulandığında, "1" veya "açık" durumunu temsil edecek şekilde oksitlenirler. Tersine, polaritenin tersine çevrilmesi sıvı metali tekrar düşük dirençli bir duruma getirir; "0" veya "kapalı".

Ecoflex kalıplarını yapmak için sıvı metalin ve bir polivinil asetat hidrojel çözeltisinin eklendiği bir 3D yazıcı kullanıldı. Hidrojel katkı maddesi FlexRAM'in mekanik özelliklerinin geliştirilmesine yardımcı olur ve ayrıca çözelti sızıntısını önler.

Ekip, prototiplerini göstermek için bir bilgisayar kullanarak sekiz FlexRAM cihazına hassas bir şekilde voltaj sağladı ve bir bayt veriyi depolama ortamına kodladı. Dijitalden analog sinyale geçmek için darbe genişliği modülasyonunu kullandılar. İşe yaradı ve 3.500'den fazla kez tekrarlanacak kadar stabildi.

Resim

FlexRAM geçicidir, yani çoğu durumda verileri yalnızca güç sağlanırken korur. İlginçtir ki, düşük veya sıfır oksijenli ortamlarda çalışan FlexRAM, elektrik kesildiğinde bile verileri sınırlı bir süre boyunca tutabilir. Testlerde veriler bu tür habitatlarda 43.300 saniye (veya 12 saat) süreyle saklanabilir.

Tsinghua Üniversitesi biyomedikal mühendisliği bölümünde profesör olan Jing Liu, IEEE Spectrum'a , buluşlarının geleneksel esnek bellek kavramlarını temelden değiştirdiğini söyledi. Dahası, FlexRAM cihazlarının akla gelebilecek boyut ölçeği büyük ölçüde farklılık gösterebilir. Örneğin her sıvı metal bellek damlacığı milimetreden nano ölçeğe kadar değişebilir. Liu, damlacık boyutu ne kadar küçük olursa hafıza tepkisinin de o kadar hassas olduğunu söyledi.

Araştırmacıların çalışmasının tamamı Advanced Materials dergisinde yayınlandı .

Kaynak:
https://www.techspot.com/news/101616-li ... xible.html
Kullanıcı avatarı
burak35
Petabyte3
Petabyte3
Mesajlar: 7821
Kayıt: 07 Eki 2016, 13:06
cinsiyet: Erkek
Teşekkür etti: 3282 kez
Teşekkür edildi: 3344 kez

Re: Sıvı metal RAM

Mesaj gönderen burak35 »

Sıvı metalden Ram üretmek İlginçmiş.
Sıvı metal bir süre önce termal macunlar yerine kullanılması için hayatımıza girmişti diye biliyorum.
Ama bununda riski var tabi. Bazı insanlar desktoplara uygulanabilir diyordu. Bazıları ise laptoplara uygulamayın diyordu.
Cevapla