Ani Hit düşüşü ve çözüm arayışları


hit dususu
Bir web sayfanız var ve herşey yolunda gidiyor hitleriniz yavaş yavaş yükseliyor aylar yıllar geçiyor ve adım adım biryerlere gelmeye çalıştığınız sitenizde birgün bakıyorsunuz aniden bir ziyaretçi düşüşü

meydana gelmiş hemde öyle böyle bir düşüş değil , mesela 1k (1000) veya üzeri olan ziyaretçi sayınız 100 - 150 civarlarına düşmüş haliyle ilk gün insanın aklına gelen ilk olasılık sayacın bozuk olabileceğidir fakat iki ve üçüncü günler sayacın bozuk olmadığını anlıyorsunuz , Eğer böyle bir durum başınıza geldi ise aşağıdaki çözüm önerileri belki işinize yarayabilir , Burada bir dedektif gibi davranmamız icabediyor , örneğimizde 800 ve üzeri günlük ziyaretçisi olan bir sitenin hiti aniden 150 ye düşmüştü ve sırası ile aşağıdakiler uygulanarak bu durum aşıldı , maddelere geçmeden önce sitenizin çalıştığından ve başkaları tarafından ele geçirilmediğinden (hatta zararlı kod eklenmediğinden emin olunuz)

1. Üsttede yazdığım gibi öncelikle sayacınızın doğru çalıştığından emin olunuz , eğer Google Analytics kullanıyorsanız kodunda bir değişiklik olmadığını kontrol ediniz , gerçi Cpanele girip sayfanıza gelen ziyarçi sayısı için raporlama araçlarını aktif ettiniz ise zaten oradaki rakamlarla da hit düşüşünü teyid edebilirsiniz hemen sonrasında Google tarafından herhangi bir ceza almışmısınız Buradan kontrol ediniz.

2. Son 1 ay içinde Web sayfanızda önemli sayılabilecek bir değişiklik yaptınızmı ? bu bir tema güncellemesi yeni bir seo plugini ... gibi birşey olabilir , özellikle de Hit düşüşü öncesi yaptığınız değişikliklere odaklanın ve bu değişiklikleri geri alıp 3-5 gün hit durumunu gözlemleyin , Bir defasında tam 3 ay bu hit düşüşünün sebebini araştıran profesyonel bir site en sonunda kullandığı ALT taglardan birinde yasaklı bir kelimenin buna neden olduğunu ortaya çıkarmıştı (Oldukça ilginçtir)

3. Google webmaster araçlarında oturum açıp (Web yöneticisi araçları) herhangi bir uyarı olup olmadığını kontrol edin (aşağıdaki resim)

webmaster tools

Burada bir uyarı varsa zaten bu uyarı size sorun hakkında bilgi verecektir , ayrıca sitenizi seçip (birden fazla ise) web yönetici araçlarından Arama trafiği > Manuel işlemler > burada herhangi bir spam uyarı mesajı varmı kontrol edelim (Aşağıdaki resim)

sorun yok

İlaveten Googlenin sitenizi doğru görüntüleyip görüntüleyemediğinden emin olun bunu test etmek için ; web yöneticisi araçları > diğer kaynaklar > Yapısal Veri Test Aracı kısmına tıklayalım (aşağıdaki resim)

yapisal veri test araci

ve buraya site adresini yazıp googlenin siteyi doğru görüntüleyip görüntüleyemediğini kontrol edelim

google dogru goruntuluyormu

Burada da sıkıntı yoksa sebebi araştırmaya devam ediyoruz.

4. Google Pagerankınızda herhangi bir düşüş yaşanmışmı kontrol ediniz , bunun için google ye Page rank checker yazıp çıkan sayfalardan birine site adresinizi girip kontrol edebilirsiniz.

5. İçeriğinizin çalınıp aynen yayımlanıp yayımlanmadığını kontrol ediniz , bunun için en sağlam yol başlıklarınızdan seçtiklerinizi google ye yazıp aramada aynının çıkıp çıkmadığını kontrol etmenizdir , bu işi otomatik yapan birkaç site de mevcuttur mesela copyscope eğer içeriğiniz çalınıp birebir yayımlanmışsa Durumu google ye bildirin Buradan yada çalan kişi ile iletişime geçin (Türkiyede işe yaramamaktadır)

6. Negatif SEO kurbanı olup olmadığınızı araştırın ; Negatif seo denilen olay genelde bir web sayfasının rakibini alt etmek için kullandığı etik olmayan taktiklerle O sayfaya mesela yüzlerce spam link vermesi vs. şeklinde olabilmektedir (bu konunun ayrıntılarına burada girmek istemiyorum çünkü eminim bunu da bize karşı kullanacaklardır ) konu ile bağlantılı olarak backlink kalitenizi kontrol ediniz.

Google webmaster tools sitenize baglantilar

web Master araçlarından (üstte linki verildi) Arama trafiği > sitenize bağlantılar kısmından size link verenleri kontrol ederek bunların arasında zararlılar ve yasal olmayan siteler varsa tespit edip Bağlantıları reddetme ksımından bunları ayıklayabilirsiniz Burada

bağlantiları red etme

Linke tıkladığımızda üstteki gibi aşağı açılır bir menüde site seçim ekranı gelecektir (Birden fazla sitesi olanlar için) buradan sitemizi seçtikten sonra kırmızı "Bağlantıları Red  etme"  butonuna tıklayalım hemen ardından bir  uyarı ekranı daha gelecektir (Aşağıdaki resim)

baglantı red etme adım 2

Tekrar "Bağlantıları Reddet" butonuna tıklayalım ve açılan ekranda

baglantı red etme

Eğer önceden bir red listesi hazırladıysak (1) indir butonu ile bunu indirip (CSV fomatında) yeni istenmeyen siteleri buraya ekleyelim ve Yeni listeyi "Dosya seç" butonunu kullanarak seçip (2) son olarak Gönder butonu ile işlemi tamamlayalım (3) aşağıda örnek bir liste yeralmaktadır

domain red

7. Son zamanlarda Google de meydana gelmiş olan bir algoritma değişikliği varmı ? varsa bu değişiklik ile neler yenilenmiş ve önem kazanmıştır sitenizin bu yeni değişikliklerden Olumsuz etkilenmiş olma olasılığı olduğundan bunlara göre yeni düzenlemeler yapılması gerekebilir, mesela 21 mayıs 2014 te Panda güncellemesi geldi ve buna göre hit düşüşü yaşayanların çoğunluğu , toplayıcılar olarak adlandırılan ve kaynağını diğer sitelerden alan web sayfaları oldu ;
- Kupon dağıtanlar
- Yazılım indirme siteleri
- Haber siteleri (özellikle magazin ve dedikodu)
- Fiyat karşılaştırma siteleri ...
Kısacası kendileri üretmeyen siteler darbe aldı , ilaveten yazarlık linki önem kazandı (hani şu aramalarda başlığın yanında resmin çıkması olayı)

8. Eğer web sayfanızda birçok siteye link verme durumundaysanız bu dış bağlantı linklerinin nofollow olması sitenizin spam bir site damgası yemesini engelleyecektir bazen bu ayrıntı hayati öneme sahip olabiliyor , eğer tüm bağlantıları tek tek nofollow yapamam diyorsanız ve içerik yönetim sistemi olarak WordPress kullanıyorsanız bu iş için bir Plugin kullanabilirsiniz.

9. Tüm bunları kontrol ettikten sonra hiçbirşey bulamadınızssa Moralinizi bozmayın çünkü Google bazen sebepsiz bir sitenin hitini düşürüp başlık açmaya devam edecekmi diye gözlemleyebilir (Söylenti) bu nedenle hiçbirşey yokmuş gibi başlık açmaya devam edin 1 ay içinde eski hitinize geri dönmeniz kuvvetle muhtemeldir , eğer yine sıkıntı devam ediyorsa google ürün forumlarına yazın.

Başına gelerek yazan: Velociraptor (Lütfen kaynak belirtmeden kullanmayınız)


8 Yorum Var
  1. Avatar for Velociraptor
  2. Avatar for deniz güzelkaya
  3. Avatar for Velociraptor
  4. Avatar for deniz güzelkaya
  5. Avatar for Tuba
  6. Avatar for Oya
  7. Avatar for Velociraptor
  8. Avatar for Uray

Yorum Ekle

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Captcha