Daha önceki yazılarımızdan birinde Vmware ye işletim sistemi kurma ile ilgili resimli bir anlatım yapmıştık Burada , elbetteki oldukça yaygın kullanılan diğer sanallaştırma yazılımlarından biri olan Virtual Box
1. Öncelikle anasayfasından Virtual box yazılımını indirelim Burada , Boyutu 107 MB civarı olan yazılım oldukça kolay kurulduğu için bu kısmı es geçelim zaten Türkçe dil desteği de mevcut
2. Yazılımı çalıştırdıktan sonra açılan ekranda yeni butonuna tıklayalım (Aşağıdaki resim)
ben windows 7 Ultimate sürümünü kuracağım için aşağıdaki şekilde ayarladım , Adı : kısmına Windows 7 yazdım , Türü : Microsoft Windows , Sürüm kısmını otomatik olarak seçti. Windows 10 kuracaksanız sadece isim kısmına Windows 10 yazmanız yeterlidir. Tavsiyem bu penceredeyken Uzman kipini seçmenizdir.
3. Uzman kipi ekranında ,bellek boyutunu ayarlayabilirsiniz (1) mesela benim Laptopumda 8 GB Ram olduğu için 3072 Gb ını Windows 7 ye ayırdım ve ardından Şimdi sanal bir sabit disk oluştur (2) kısmını seçtim.
4. Oluştur butonuna tıkladıktan sonra karşınıza sanal sabit disk türünü seçeneklerinin yeraldığı ekran gelecektir. dilerseniz disk türünü değiştirebilir yada varsayılan ayarları kullanabilirsiniz. VHD ve sabit boyutlu olanını kullanırsanız farklı sanallaştırma yazılımlarına da ekleme şansınız olabilecektir.
VDI, VMDK ve VHD dinamik boyutlandırmayı destekler , VMDK ilaveten saklanan dosyaları 2 GB tan daha küçük parçalara ayırabilme yeteneğine sahiptir ve tüm formatlar anlık görüntü alımını destekler. ben test için varsayılan olanında bıraktım. Son olarak Oluştur butonuna tıkladığımız anda sanal makinamız oluşturulacaktır.
5. Yeni makinayı çalıştırmak için Başlat butonuna tıklayın. henüz bir işletim sistemi kurmadık.
6. Bir işletim sistemimiz olmadığından başlangıç diskini seçin ekranı gelecektir. köşedeki klasör ikonuna tıklayın (3) Ardından , açılacak olan Optik Diski seç ekranında sol üst köşedeki Artı butonuna tıklayın (4) ve Windows ISO dosyanızı seçin , arayüzde bu iso dosyası belirdikten sonra fare ile üzerine tıklayın (5) ve son olarak dip kısımdaki Seçin butonuna tıklayın (6)
Başlat butonuna bastığımızda Windows kurulumuna başlayacaktır , zaten sonrası normal windows kurulumundan farksız.
Diyelimki üstteki penceredeyken kurulumdan herhangi bir sebeple vazgeçtiniz ve sonrasında Virtual box size disk bulunamadı hatası veriyor bu durumda Virtual Box arayüzünde Ayarlar dişli çarkına tıklayın ardından açılan pencerede Depolama kısmını seçin ve Optik sürücü yazısının sağındaki disk ikonuna tıklayıp buradan Windows ISO dosyanızı seçin.
Aşağıdaki video eski sürüm bir Virtualbox a işletim sistemi kurmayı anlatmaktadır.
- Windows 10 daki sanal makinaya (Hyper V) işletim sistemi kuralım Burada
- Vmwareye işletim sistemi kuralım (Adım adım resimli) Burada
- VHD (Sanal sabit disk) ye işletim sistemi kuralım Burada
- VHD ve VHDX (Sanal sabit disk) nedir farkları nelerdir Burada
- Hyper-v ye sonradan sanal makina ekleme Burada
- Hyper-V de anlık sistem görüntüsü almak Burada
- Diskpart ile VHD veya VHDX oluşturalım ve silelim Burada
- Hper-V sanal makinasını hızlandırmak Burada
- Hyper-v ye kurulu sistemde internet yok Burada
- Hyper-v ile ISO bootlumu değilmi öğrenelim Burada
- Ventoy uygulaması ile kolayca Multiboot USB hazırlayın Burada
29 Ocak 2015 Tarihli başlık güncellendi
Yazıda belirtildi
daha once hıc sanal ısletım sıstemı kullanmadım ama denemek isterim benim bi sorum var acaba sana ısletim sistemini nereye kurdunuz kac gb alan ayırdınız onu goremedım bu ıslem ıcın harddiski bölmek mi gerekiyor oralar bıraz karısık geldı bana cozemedım :/
Tavsiye ederim.
hiç denemedim. deneyeceğim bakalım. teşekkürler
Bu normal bir durum sanal makineler o şekildedir malesef , bu sebeple ben VHD kullanıyorum format atsamda etkilenmiyor.
Benim bir sorunum var bu wirtualbox yazımıyla ilgili
sanal sitemi D sürücünü kurdum diyelim bilgisayarıma format attıktan sonra D sürücüsundeki sanal makineyi açmıyor hata veriyor neden olabilir formattan önce sanal makineyi normal kullanıyordum yardımcı olursanız sevinirim Teşekkürler