Sağ tuştaki Başlangıca sabitle özelliğini kaldıralım


Sağ tuştaki Başlangıca sabitle özelliğini kaldıralım
Windows 10 da herhangi bir kısayola veya başlat menüsündeki uygulamalara sağ tıkladığınızda başlangıca sabitle seçeneği belirir. Başlat menüsü Dokunmatik ekranlı cihazlar için tasarlandığından,dokunmatik


ekranlı olmayan cihazlar için ekstra külfet demektir. Konuyu bir örnekle açıklarsak ben masaüstündeki bir kısayola tıklarsam ilgili uygulama hemen açılacaktır , oysa başlata sabitlediğim bir uygulamayı açmam için Önce başlata tıklamam ardından da sabitlediğim ikona tıklamam gerekecektir , görüldüğü gibi başlat menüsü üzerinden herhangi bir uygulama çalıştırmak ekstra bir tık gerektirdiği için gün içerisinde yüzlerce kez tekrarı halinde haftalık , aylık ve senelik toplamda korkunç bir zaman kaybına sebebiyet verecektir.

Sağ tık başlangıca sabitle

Mesela ben abartısız yüzlerce kez "Geri Dönüşüm Kutusunu Boşalt" özelliğini kullanmaya çalışırken yanlışlıkla Başlangıca sabitle kısmına tıklayıp çöp kovasını başlangıca ekledim. Eğer sizde sağ tıkınızda yeralan bu özelliği yanlışlıkla tıkladığınız için veya başka bir sebeple istemiyorsanız aşağıdaki adımları uygulayarak ilgili özelliği dilediğiniz zaman kaldırabilir ve ardından istediğinizde geri getirebilirsiniz.

Başlangıca sabitle özelliğinin kulanımını yasaklayın

Önceki makalelerimizden birinde Başlangıca sabitle özelliğini sadece Geri dönüşüm kutusu için kaldırmayı açıklamıştık. Aşağıdaki yöntemle ise başlangıca sabitle özelliği komple yasaklanmaktadır. Aslında gpedit.msc dediğimiz Yerel grup ilkesi düzenleyicisi ayarıdır fakat Home ve single language (Tek dilli) sürümlerde gpedit.msc bulunmadığından işlemi ya registry üzerinden veya bir Vbscript yarıdımı ile halledeceğiz.
1. Aşağıdaki registry anahtarına gidin

HKEY_CURRENT_USER\SOFTWARE\Policies\Microsoft\Windows

Windows anahtarına sağ tıklayın ve Yeni - Anahtar deyip "Explorer" isminde bir alt anahtar oluşturun (1)

2. Ardından sağ tarafta "LockedStartLayout" isminde DWORD (32 bit) Değeri oluşturup değer verisi olarak "1" rakamını verin. (2)

Başlangıca sabitle registry değerleri

İşlemler bukadar fakat ayarların etkili olabilmesi için Dosya gezginini yeniden başlatmanız gerekiyor yada kullanıcı çıkışı yapıp tekrar giriş yapmanız veya sistemi yeniden başlatmanız gerekir. Tüm bunlarla uğraşmak yerine sayfa sonunda sizler için kodladığımız vbscript ile bir tıkla Üstteki işlemlerin hepsini yapabilirsiniz.

Sayfa sonundaki scripti indirin ve zipten çıkartın (şifresi : sordum) , ilk çalıştırdığınızda başlangıca sabitle sağ tuş özelliğini yasaklayacaktır eğer ilerde bu özelliği birdaha kullanmak isterseniz scripti bir kez daha kullanmanız yeterlidir.

Vbs ile başlangıca sabitle özelliğini kaldır

İndireceğiniz dosyanın içerisinde sağ tuştaki Başlangıca sabitle özelliği bozulmuşsa onarılması için gerekli registry kayıtlarını da ekledik.

- Geridönüşüm sağ tuşunda Başlangıca sabitle olmasın Burada

- Windows 10 Başlangıç ekranına web sayfası veya URL ekleme Burada

- Windows 10 başlat menüsü tam ekran olsun Burada

- Windows 10 da Başlat menüsü ayarlarını yedekleyelim Burada

- Windows 10 da Görev çubuğu rengi nasıl değiştirilir Burada

- Başlat menüsü ayarlarını varsayılana sıfırlayalım Burada

- Windows 10 Başlat menüsünü yeniden başlatın Burada

- Başlat menüsüne dosya gezgini ilave edelim Burada

- Windows 10 başlat menüsünü yedekleyelim Burada

- Başlat menüsünde toplam kaç uygulama var Burada

- Open Shell ile windows 10 a klasik başlangıç menüsü Burada


7 Yorum Var
  1. Avatar for Velociraptor
  2. Avatar for özcan
  3. Avatar for Velociraptor
  4. Avatar for Brk
  5. Avatar for L.KESKİNKILINÇ
  6. Avatar for Velociraptor
  7. Avatar for reyhan avcı

Yorum Ekle

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Captcha