Firefoxun Senkronizasyon özelliğini kapatalım


Firefoxun Senkronizasyon özelliğini kapatalım
Firefox Sync özelliği kullanıcıların farklı bilgisayarlar ve cihazlar arasında , yer imleri, geçmiş, parolalar, açık sekmeler ve yüklü eklentiler gibi verilerini ve tercihlerini otomatik olarak senkronize


etmelerini sağlayan Mozilla Firefox web tarayıcısının yerleşik bir özelliğidir. Kullanıcı verileri Mozilla sunucularında depolanır . Senkronizasyon özelliğini kullanabilmeniz için yeni bir Firefox hesabı oluşturmanız gerekir ardından bulutta hangi öğelerin senkronize edilmesi gerektiğini seçebilirsiniz. Bu özelliği bir cihazda kullanmaya başladığınızda, senkronize edilen tüm öğeleri geri yüklemek için aynı Firefox hesabını farklı bir makinede kullanabilirsiniz. Böylece yeni cihazda aşağıdaki ayarlarınız otomatik olarak geri gelecektir

Favoriler (Yer imleri)
Açık sekmeler
Login bilgileri (Kullanıcı hesap bilgileri)
Geçmiş
Eklentiler
Kullanıcı tercihleri

Oldukça pratik ve kullanışlı görünüyor çünkü birkez yapılan ayarların tüm cihazlarda otomatik olarak kullanılmasını sağlıyor . Firefox Hesabı Sync özelliğine iki şekilde ulaşabilirsiniz; Ya sağ üst köşedeki hamburger menüye tıklayıp aşağı açılır menüdeki ilk seçenek olan "Sync'e giriş yap" kısmına tıklarsınız veya aşağı açılır hamburger menüye tıklayıp seçenekler dedikten sonra açılan ekranın solundaki Firefox hesabı kısmına tıklarsınız.

firefox sync

Gel gelelim benim Bu Sync ( Senkronizasyon ) işinde anlamadığım bir durum var ; Neticede biz tüm özelimizi , giriş yaptığımız web sayfalarının kullanıcı adlarını , şifrelerini Yer imlerimizi çerezlerimizi , ayar tercihlerimizi ... dünyanın bir ucundaki servere yolluyoruz nerde depolandığını bilmiyoruz , bu sunucu kimlerin Kontrolünde bilmiyoruz fakat emin olduğum tek şey ; Her sistemde açık vardır sadece bulunmayı beklemektedir kaldıki Bulut hizmetini güvenli varsaysak bile bu serveri hiç tanımadığımız insanlar kontrol etmektedir bu şahıslara nasıl güveneceğiz , Microsoft ve mevcut tüm tarayıcılar insanları özellerini buluta yollamaya zorlamaktadır oysa az çok internet tecrübesi olan herkes bunun son derece tehlikeli olduğunu bilir. Eğer, gizlilik veya güvenlik sorunları nedeniyle bu özelliği kullanmak istemiyorsanız, Firefox Senkronizasyon özelliğini tarayıcıdan devre dışı bırakabilir veya kaldırabilirsiniz işte nasılı:

NOT: Firefox 60.0 ve sonraki sürümler kullanıcıya Firefox Senkronizasyon özelliğini tamamen kaldırma seçeneği sunmaktadır. Aşağıdaki ayarlar Firefox 60.0 ve sonrası için geçerlidir.

Firefox ta Sync özelliğini devre dışı bırakalım

1. Firefox Adres satırına aşağıdaki kodu yapıştırıp Enter tuşuna basalım

about:config

Riski kabul ediyorum butonuna tıklayalım ve arama boşluğuna aşağıdaki kodlardan birini yapıştıralım

identity.fxaccounts.enabled
fxaccounts.enabled

İlk kod aramaya yazıldığında aşağıdaki gibi bir ekranla karşılaşırız.

firefoxta senkronizasyonu devredışı bırakmak

Bulunan değerin üzerine çift ıklayalım ve varsayılan olarak true şeklindeki değeri false ye çevirelim. Sync özelliği Firefox menüsünün yanı sıra Seçenekler / Tercihler sayfasından kaldıracaktır.

firefox synce giriş kaldırıldı

Aşağıda resimde üstteki ayarlardan sonra seçenekler kısmında yeralan Sync inde kalktığı görülüyor

firefox seçeneklerde sync yok

Artık Firefox Hesabı senkronizasyon özelliği tamamen devre dışı bırakılmış oldu. Tekrar geriş getirmek istediğinizde değeri eski haline geri çevirmeniz yeterlidir.


4 Yorum Var

Yorum Ekle

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Captcha