Windows 10 defrag hatası SSD ömrünü etkiliyor


Windows 10 defrag hatası SSD ömrünü etkiliyor
Microsoftun ne yaptığını bilmez acemi yönetiminin hataları tüm dünyadaki windows kullanıcılarını kızdırmaya devam ediyor. Geçenlerde Windows 10 daki yazı tipi boyutunu değiştirelim başlığına yeni

sürümde nasıl değiştirilecek diye yazan bir takipçimize yine mi yöntem değiştirmişler diye cevap yazdım Burada. Gerçekten işin cılkı çıktı , Microsoft ucuz işçilik uğruna,CEO su hintli diye acemi Hintli koderlere windows kodlattırıyor, bildiğim kadarı ile de en başlarda taşeron şirketin biri ile anlaşamadılar ve yeni bir taşeron buldular. Adamlar okadar işin acemisi ki Windows Xp zamanında fixlenmiş olan birçok hatayı hortlattılar mesela kullanıcı isminizde ingilizce olmayan karakter varsa bazı fonksiyonlar çalışmıyordu, ardından halen daha bunların birkısmını bile düzeltemediler, son hataları ise direkt SSD ve HDD ye zarar verici cinsten ve bu hata Mayıs 2004 sürümü ile geldi halen daha düzeltilemedi.

Windowsun sürücüleri en iyi duruma getir hatası SSD ömrünü kısaltıyor

Windows 10 sürüm 2004 piyasaya sürüldüğünde , Sürücüleri en iyi duruma getirme uygulaması olan "defrag" tamamen işlevini yitirdi (BUG) ;

1. SSD sürücülerini çok sık TRIM uygulanmaya başlandı
2. SSD olmayan mekanik sabit disklerde (HDD) sadece SSD lerde uygulanan trim işlemini uygulamaya
3. Bir sürücüyü en son nezaman optimize ettiğini (en iyi duruma getirdiğini) hatırlamamaya başladı.

Halen tüm bunların neden düzeltilmediği ise tam bir bilmece. Denetim masası - Sistem ve güvenlik - Güvenlik ve bakım kısmına gidip bakım kısmını kontrol ederseniz günlük olarak bakımın yapıldığını farkedersiniz. Bu bakım, sürücülerin optimize edilmeleri (birleştirilmesi yada TRIM) gerekip gerekmediğini görmek için yeni denetimleri, güvenlik taramasını ve diğer tanılama kontrollerini içerir.

Windows otomatik Bakım sorunu

Sürücüler Defrag edilir veya TRIM uygulanırken işlemin nezaman yapıldığı kaydedilir böylece Windows sürücüyü çok sık optimize edilmez. Windows 10 2004 te ise "Sürücüleri En İyi Duruma Getir" özelliği bir sürücünün en son nezaman optimize edildiğini kaydedemiyor. Sizdede aynı durum varmı diye Test etmek isterseniz çalıştıra aşağıdaki kodu yazın

dfrgui

Son çözümlenen veya iyileştirilen başlığı altında "Hiçbir Zaman" ibaresi yeralıyorsa sizdede aynı hata vardır oysa daha dün "En iyi duruma getir" butonunu kullanmış ve diskleri en iyi duruma (Optimize) getirmiştim.

Windows son iyileştirmeyi hatırlamıyor

Geçerli durum altında ise "İyileştirme Gerekiyor" ibaresi yeralıyor bu tamamen YANLIŞ. Windows 10 Insider Preview sürüm 19551'de Microsoft, sorunun giderildiğini belirtmişti fakat sorun halen öylece duruyor. Genel kural, gereksiz aşınma ve yıpranmayı önlemek için katı hal sürücülerini (SSD) çok sık birleştirmekten ve /veya TRIM den kaçınmanız gerektiğidir.Microsoft geliştiricileri geçmişte yoğun parçalanmış katı hal sürücüsünü (SSD) birleştirmenin  bazı faydaları olduğunu ve bu nedenle ayda bir kez SSD sürücüsüne TRIM uygulanmasının faydalı olduğundan bahsetmişlerdi. Oysa mevcut durumda SSD ye hergün TRIM yapılmaktadır çünkü her boot ettiğinizde SSD ye bakım uygulandığı unutulduğundan Tekrar tekrar uygulanmaktadır. Bir SSD'ye çok fazla TRIM uygulamak veya defrag etmek, sürücü ömrünü erken azaltabileceğinden bu bir sorundur. Bu sorun (BUG) giderilene kadar, bir SSD sürücüsü (Katı hal) kullanıyorsanız, Windows 10'da SSD sürücülerinin otomatik sürücü optimizasyonunu devre dışı bırakmanızı öneririz.

Windows 10 da Otomatik bakım nasıl devre dışı bırakılır

Sürücüleri en iyi duruma getir ekranında sağ alt köşede yeralan "Ayarları Değiştir" kısmına tıklayın ve yeni açılan sürücüleri iyileştir ekranında "Zamanlamaya Göre Çalıştır (Önerilir)" kısmındaki tiki kaldırın ve Tamam deyin.

Otomatik bakım dursun

Kendiniz haftada veya ayda bir en iyi duruma getirme özelliğini elle çalıştırın.Elbetteki hem SSD hemde Mekanik HDD niz varsa ve sadece SSD ler için otomatik bakımı durdurmak istiyorsanız sürücüleri iyileştir ekranındayken "Seç" butonuna tıklayın ve açılan ekranda SSD sürcünüzün tikini kaldırın.

Otomatik bakım bazı sürücülerde dursun

Sorun gelecekte çözüldüğünde, SSD sürücülerinizi otomatik bakıma tekrar ekleyebilirsiniz. Hata sadece SSD lerle alakalı değil birde mekanik Sabit disklere (HDD) sürekli TRIM uygulanmaya çalışılıyor bunun neden yapıldığı ise tam bir bilmece , Olay günlüğü kontrol edildiğinde (Event ID : 264) mekanik HDD lerde TRIM işeminin başarısızlıkla sonuçlandığı görülmektedir. Kısacası Microsoft yine herşeyi eline yüzüne bulaştırmış.

- TRIM nedir SSD için neden faydalıdır Burada

- Windows 10 da SSD için hangi ayarlar yapılmalıdır Burada

- SSD diskiniz Ömrünün neresinde Burada

- Yüksek Disk kullanımı Microsoftun hatasıymış Burada

- Windows disk optimizasyonunu elle çalıştıralım Burada

- Bölünmüş sabit diski (Hdd) tek dizin yapın Burada

- Windows çalışırken diskimizi bölümlere ayıralım Burada

- Firefox SSD ömrünü kısaltıyor Burada


21 Yorum Var
  1. Avatar for Velociraptor
  2. Avatar for T.R.W.E_2012
  3. Avatar for Velociraptor
  4. Avatar for ALPER
  5. Avatar for Velociraptor
  6. Avatar for Haluk
  7. Avatar for Velociraptor
  8. Avatar for inanç
  9. Avatar for Velociraptor
  10. Avatar for Enver
  11. Avatar for Velociraptor
  12. Avatar for Mertcan

Yorum Ekle

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Captcha