Not defterinin varsayılan Kodlama türünü değiştirin


Not defterinin varsayılan Kodlama türünü değiştirin
Bildiğiniz üzere Microsoft , Not defterinin vasayılan kodlama türünü ANSI den UTF-8 e çevirdi gel gelelim .bat .cmd veya .vbs gibi scriptleri kodlayanlar birden bire tuhaf karakterlerle karşılaşmaya başladılar.


Eskiden Notdefteri varsayılan kodlama türünü nasıl ANSI den UTF-8 e çeviririm diye aratan şimdilerde UTF-8 den ANSI ye nasıl çeviririm diye aratıyorlar. sebebi ise basit . Bakınız not defterinde yazılmış ve UTF-8 kodlama türü ile kaydedilmiş (Ki varsayılandır) bir vbscript in türkçe karakterleri nasıl görünüyor.

Not defteri ANSI ve UTF-8

İkinci resim aynı scriptin not defteri ile açılıp farklı kaydet dedikten sonra kodlama türünü ANSI seçtikten sonra oluşan pencere. Microsoft her işinde olduğu gibi birşeyi yapayım derken diğerini bozmuş çünkü kullanıcıya not defterinin kodlama türünü değiştirme seçeneği sunmamış. Çalıştır penceresine Notepad yazdıktan sonra Enter tuşuna basarsanız açılan Not defteri sayfasının sağ alt köşesinde UTF-8 yazar. Bu varsayılan kodlama türünü registryde yapacağımız küçük bir değişiklik ile ANSI yapabiliriz aşağıdaki makalemizde bunun nasılını açıklayacağız.

Registry ile Notdefteri varsayılan Kodlama türünü değiştirin

Registryde aşağıdaki anahtara ulaşın

HKEY_CURRENT_USER\SOFTWARE\Microsoft\Notepad

Sağ taraftaki boşlukta "iDefaultEncoding" isimli bir DWORD (32 bit) değeri oluşturun ve Not defterinin varsayılan kodlama türünün aşağıdakilerden hangisi olmasını istiyorsanız ona göre bir değer verin.
ANSI = 1
UTF-16 LE = 2
UTF-16 BE = 3
UTF-8 BOM = 4
UTF-8 = 5
Ben varsayılan olarak ANSI olmasını istediğim için "1" değerini verdim

Not defteri varsayılan kodlama türü registry değeri

Özellikle Not defteri ile birşeyler kodluyorsanız Karakter kodlamasına dikkat etmelisiniz yoksa içeriğin okunabilirliği kaybolabilir. Bu nedenle, Windows 10'daki Not Defteri nde karakter kodlaması önemlidir. İlgili registry değişikliğinden sonra çalıştırdan açacağınız Not defteri sayfasının varsayılan kodlama türü ANSI olarak görünecektir.

Not defteri varsayılan kodlaması

Buraya kadar herşey normal görünürken , belgeyi kaydettikten sonra açtığınızda veya masaüstüne yeni bir metin belgesi oluşturduğunuzda varsayılan kodlama türünün yine UTF-8 olduğunu göreceksiniz bu bir Microsoft hatası gibi duruyor. Umarım (Sanmıyorum ama ) bu saçma durumu düzeltirler. İşlemleri kolayca yapabilmeniz için sayfa sonundaki linkte sizler için iki adet registry kaydı sunuyoruz. Ansi.reg ; Not defteri varsayılan kodlama türünü ANSI olarak değiştirir, Default.reg ise varsayılana geri döndürür.

- Notdefterinin Kodlama türünü varsayılan olarak UTF-8 yapalım Burada

- Android için not defteri uygulaması Burada

- Windows 10 Not defteri yeni özellikleri Burada

- Sağ tuşa Not defteri ile aç ekleyin Burada

- Windows Not defteri varsayılan Font ayarı Burada

- Açılmayan Bilgisayardan verileri Not defteri ile kurtarmak Burada

- Txt dosyaları Not defteri yerine Notepad++ ile açılsın Burada

- Windows 10 da yanlış dosya ilişkilendirmesi nasıl düzeltilir Burada

- Notepad Plus yazı karakterlerini bozuyor Burada


6 Yorum Var
  1. Avatar for Velociraptor
  2. Avatar for m.aydemir
  3. Avatar for Velociraptor
  4. Avatar for shampuan
  5. Avatar for Velociraptor
  6. Avatar for Sinan

Yorum Ekle

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Captcha