Windows 11 Dosya gezgini bellek sızıntısı sorunu


Windows 11 Dosya gezgini bellek sızıntısı sorunu
Windows 11 e yükseltsem mi ? görünüşü çok modern falan diye akıllarından geçirenler oluyordur, Windowsun her yeni sürümü görsel değişiklikler içerir ve bunlar genellikle kulanıcıyı cezbetmeye yöneliktir


gel gelelim hernedense yeni çıkan sürümde ciddi hatalar olabiliyor. 5 Ekimde kullanıcılara sunulmuş olan Windows 11 de de birçok hata mevcut, mesela sürücü (driver) uyumsuzlukları , Bazı uygulama veya oyunlar ile çakışma sorunu (Oracle VirtualBox ) , görev çubuğunda uygulamalar arasında geçişte tepkisiz kalması (şu son 5 günde enaz 10 defa karşılaştım) , Kayıt defteri anahtarlarında veya alt anahtarlarında ASCII olmayan bazı karakterler kullanan uygulamalar ile Windows 11 arasında uyumluluk sorunları mevcut olup Mavi (Siyah) ekran hatasına sebep olabiliyor ilaveten Windows explorer diye adlandırılan Dosya gezgininde bellek sızıntı sorunu var... bu hataların tamamı için Bakınız.

Yazılımlardaki bellek sızıntı sorunu nedir

PCGamer'ın ( Windows Central aracılığıyla ) yeni sunduğu raporuna göre , Windows 11'de bir bellek sızıntısı hatası var ve sorumlusu da Dosya gezgini. Uygulamalar, çalışabilmek için bellekte bir alanı kendilerine ayırırlar ve kullanım sona erdiğinde bu belleği serbest bırakmaları gerekir.Bellek sızıntı hatası, uygulamanın gerekmediği halde belleği serbest bırakmadığı bir hata türüdür. Bellek sızıntısı, kullanılabilir bellek miktarını azaltarak bilgisayarın performansını düşürür. Sonunda, uygulama başarısız olur veya sistem büyük ölçüde yavaşlar. Bu hata Windows 11 daha geliştirilme aşamasındayken Microsofta bildirilmesine rağmen herhangi bir önlem alınmadı.

Windows 11 winver

Makaleye göre üstte resmini de gördüğünüz sürüm olan 22000.194 de (Ki şu an herkesin kullandığın son sürümdür) yaptıkları testlerde Dosya gezgini açık iken bellek sızıntısı başlıyor ve dosya gezginini kapattıktan 30 dk sonra bile RAM serbest kalmıyor. Microsoft bu hata ile ilgili düzeltmelere Windows 11 in bir sonraki sürümde başlamış olmasına rağmen neden yeni çıkarttığı sürümde bir an önce çözmüyor belirsiz.

Dosya gezgini bellek sızıntı sorunu nasıl engellenir

Microsoft bu konuda bir yama çıkartana kadar Dosya gezgininde aşağıdaki ayarı yapmanız faydalı olacaktır.

1. Dosya gezginini açın ve en sağ tarafında yeralan Üç nokta işaretine tıklayın , ardından aşağıya açılan menüden Seçenekler kısmına tıklayın.

Dosya gezgini seçenekleri

2. Klasör seçenekleri görünüm sekmesine geçiş yapın ve kaydırma çubuğunu aşağıya doğru kaydırıp "Klasör pencerelerini ayrı bir işlemde başlat" kutucuğuna tik koyun.

Klasör pencereleri ayrı başlasın

Eğer üstteki resimde gösterilen Klasör seçenekleri Görünüm sekmesine kolayca erişmek istiyorsanız Çalıştır penceresinden aşağıdaki kodu çalıştırmanız gerekir.

rundll32.exe shell32.dll,Options_RunDLL 7

Böylece ilgili yer direkt olarak açılacaktır. Klasör pencerelerini ayrı bir işlemde başlat özelliği etkinleştirildiğinde aşağıdaki Registry anahtarında değişiklik meydana gelmektedir.

Windows Registry Editor Version 5.00

[HKEY_CURRENT_USER\Software\Microsoft\Windows\CurrentVersion\Explorer\Advanced]
"SeparateProcess"=dword:00000000

"SeparateProcess" = 0 - Varsayılan
"SeparateProcess" = 1 - Klasör pencereleri ayrı bir işlemde başlar.

Tüm bunlarla uğraşmak yerine sayfa sonunda yeralan scripti indirip bir tıkla gerekli değişikliği yapabilirsiniz. Script çalıştırıldığında ilgili registry kaydını kontrol edip ilk tıklamada SeparateProcess registry değeri 0 ise bir , 1 ise sıfır yapmaktadır.

Klasör pencereleri ayrı işlem ayarı

Windows 11 deki sorunlar bununla da sınırlı değil yakın zamanda AMD firması, Windows 11 yüklü AMD işlemcili yeni bir cihaz satın alan AMD kullanıcılarını, performansın %15'e kadar düşmesine neden olabilecek bir sorundan etkilenebilecekleri konusunda uyardı - Burada , AMD'nin sunduğu belgeye göre, şirketin Ryzen 3, 3 Pro, 5, 5 Pro, 7, 7 Pro, Ryzen 9, Ryzen 9 Pro, Ryzen 9 Threadripper ve tüm uyumlu AMD işlemcileri için Windows 11 cihazlarındaki performans ciddi oranda düşebilir. AMD, sorunların Microsoft ve AMD tarafından araştırıldığını ve yazılım güncellemelerinin geliştirilme aşamasında olduğunu belirtti.

- Windows 11 de klasik Dosya gezginine geri dönün Burada

- Dosya gezgini ikonu nasıl değiştirilir yada sıfırlanır Burada

- Görev çubuğundaki dosya gezgini kayboldu Burada

- Windows 10 da Dosya gezgini Bu bilgisayar menüsünü açsın Burada

- Windows 10 daki Modern dosya gezgini Burada

- Başlat menüsüne dosya gezgini ilave edelim Burada

- Dosya gezgini önizleme bölmesini yasaklayın Burada

- Windows gezgini istediğiniz konumda açılsın Burada

- Windows gezginini yeniden başlatma yolları Burada

- Dosya Gezgini Hızlı Erişim Araç Çubuğunu Sıfırlama Burada

- Dosya gezgini altında Ağ simgesi yeralmasın Burada


10 Yorum Var
  1. Avatar for Velociraptor
  2. Avatar for Hasan
  3. Avatar for Velociraptor
  4. Avatar for Burak
  5. Avatar for Velociraptor
  6. Avatar for TRWE_2012
  7. Avatar for Velociraptor
  8. Avatar for oVo
  9. Avatar for Velociraptor
  10. Avatar for Ertuğrul

Yorum Ekle

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Captcha