İşlemcinizin POPCNT desteği varmı bulun


İşlemcinizin POPCNT desteği varmı bulun
Microsoft bu sonbahar Windows 11 24H2 yi yayımlayacağını resmi olarak duyurmasından sonra , gözler kurulum gereksinimlerindeki küçük bir ayrıntıya takıldı. Adına POPCNT denilen ve yeni bir CPU talimatını

olan bu özelliği Donanımınız desteklemiyorsa işletim sistemini kuramayacaksınız , çünkü işletim sistemi yüklenirken aktif olarak kullanılan sistem dosyaları artık bu POPCNT talimatını gerektirecek şekilde derleniyor. Yani onsuz başlamıyor. İşin daha da kötüsü şimdilik bunu atlatmanın bilinen bir yöntemi de yok.

POPCNT, Günümüzde kullanılan çoğu CPU (İşlemci) mimarisi, popcount kelimesinin kısaltması olan,  bir talimata sahiptir. Yaptığı şey ise : bir makine sözcüğündeki ayarlı bitlerin sayısını sayar. Örneğin popcount (00100110) = 3 ve popcount (01100000) = 2 , Yani POPCNT , sıfır olmayan bitlerinin sayısını bir tamsayıyı döndürdü.

POPCNT derleyicisinden yararlanmak için SSE4'ü desteklemesi gerekir. SSE (Akış SIMD Uzantıları), tek talimatla birden fazla veriye olanak tanıyan bir işlemci teknolojisidir. Daha eski işlemciler talimat başına yalnızca tek bir veri öğesini işler. SSE, talimatın birden fazla veri öğesini işlemesine olanak tanır. Daha hızlı işleme için 3D grafikler gibi yoğun uygulamalarda kullanılır. POPCNT nin Başlangıçta NSA'nın emriyle CPU talimatlarına eklendiği söylenmektedir.

İşlamci (Cpu) POPCNT yi destekliyormu ?

POPCNT komutu 1'e ayarlı bitlerin sayısını saymaktan sorumludur ve Intel işlemciler için SSE4.2 setinin veya AMD işlemciler için Gelişmiş Bit Manipülasyonu (ABM) setinin bir parçasıdır. 2006'daki Barcelona mimarisinden bu yana AMD işlemciler PopCnt komutu için destek içerirken Intel bu komutu 2008'de Nehalem mikro mimarisine eklemiştir.

1. Sayfa sonundaki Linkten CPU-Z isimli portable uygulamayı indirin ve zipten çıkartıp çalıştırın.

2. CPU sekmesinde yeralan Instruction satırında SSE4,2 ibaresini arayın.

İşlemcinin PopCnt desteği varmı bulun

Microsoft'un neden PopCnt komutu desteğini zorunlu hale getirdiği henüz bilinmemektedir. Windows 11 24H2'nin belirli işlevlerinin bu talimata dayanması mümkündür, çünkü Microsoft bunu kritik bir özellik olarak görüyor.

- Bilgisayarınız PCIe Express kaçı destekliyor bulun Burada

- Ram (Hafıza) Voltajı nasıl bulunur Burada

- SATA II mi SATA III mü olduğu nasıl anlaşılır Burada


4 Yorum Var
  1. Avatar for Velociraptor
  2. Avatar for TRWE_2012
  3. Avatar for Velociraptor
  4. Avatar for Murat F.

Yorum Ekle

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Captcha