Excel de akıllı numaralandırma


Excel de akıllı numaralandırma
Excel iş dünyasının vazgeçilmezlerinden çünkü çalışanların işlerini oldukça kolaylaştıran birçok özelliği bünyesinde barındırıyor , otomatik grafik çiziminden tutunda ileri hesaplama yöntemlerine

kadar excel ile yapılamayacak şey yok , varsayalım bize bir excel sayfası verildi ve veri olan satırları numaralamamız istendi , eğer satırlar alt alta ise (Arada boşluk yok) bunu kolayca yapabilirsiniz ; veri olan satırın başına 1 sonrakine 2 yazar ve hücrenin bittiği yerden tutar aşağıya doğru sürükleriz (Aşağıdaki resim)

Excelde otomatik sıralama

Böylece excel sürüklemeyi bıraktığımız yere kadar numaralandırmayı otomatik olarak yapacaktır , yöntem dinamik değildir ayrıca Hücrelere 1 ve 2'nin eklenmesi zorunludur. Yalnızca 1 kullanarak sürüklemeye çalışırsanız, tüm hücrelerde 1'i tekrar etmeye başlayacaktır. Dilerseniz Formüller yardımı ile de Numaraları sıralatabilrsiniz mesela A1 hücresine bir rakamını yazdıktan sonra A2 Hücresine "=A1+1" formülünü girip aşağıya doğru sürükleyebilirsiniz (1) . Yine benzer bir yöntem olarak A1 Hücresine "=Satır()" formülünü girip aşağıya doğru sürükleyebilirsiniz (2), Aynı iş için "=BAĞ_DEĞ_DOLU_SAY(F$1:F1)" (3)

=A1+1
=BAĞ_DEĞ_DOLU_SAY(F$1:F1)

Üstteki formüllerin uygulanmış halini aşağıdaki resimde görüyorsunuz.

Excelde Formülle sırala

Peki ama ya satır sayısı 10.000 (On bin) veya 100.000 (Yüzbin) ise bu şekilde tutup çekerek sayıları sıralamak pek okadar pratik olmayacaktır bu sebeple aşağıdaki yöntemi kullanabilirsiniz.

Excelde Binlerce satırı otomatik numaralandırın

Excelde Onbinlerce satırı kolayca numaralandırmak için rakamın bulunduğu hücreye gidin ardından üst menüden Doldur - Seriler kısmını seçin ve açılan küçük pencerede seri yeri olarak sütunlar kısmını işaretledikten sonra Adım değeri 1 (Rakamları birden itibaren sıralayacaktır) ve son değer mesela 10.000 diyelim , tamam dediğinizde otomatik olarak 1 den 10.000 e kadar rakamları sıralanacaktır.

Excelde doldur Seriler

Excelde Boşluklarda sıra numarası kulanılmasın (Formül)

Peki ya satırlar sıralı değilse ? mesela ilk satırda veri var sonraki iki satırda veri yok , sonrakinde var .... nasıl yapalımda Excel boşluklarda numaralandırma kullanmasın.

Excelde akıllı sıralama

Bu üstteki tablonun binlerce satır içeren bir excel sayfası olduğunu varsayın ve şefiniz bunu en kısa sürede istiyor , ilaveten satır boşluk düzenini de bozmamanızı özellikle tembihledi , elbette sorunun farklı çözümleri olabilir fakat olası en optimum çözümlerden biri excele : eğer veri görürsen numaralandırma yap demektir, bu nasıl olacak derseniz haliyle aşağıdaki formülle (verilerin B1 den başladığı varsayılmıştır)

Türkçe Excel:

=EĞER(DEĞİL(EBOŞSA(B1));BAĞ_DEĞ_DOLU_SAY($B$1:B1);"")

İngilizce excel:

=IF(NOT(ISBLANK(B1));COUNTA($B$1:B1);"")

Bu üstteki formülü ilk hücreden itibaren aşağıya doğru en sona kadar (yada verinin bittiği yere kadar) kopyalayın o otomatik olarak veri olan yerlerde numaralandırma yapacak , olmayan hücreleri boş bırakacaktır.

Not: Ben ingilizce Excel kullandığım için bu konuyu ilk formülü deneyerek yazdım ve Türkçesinde bir sıkıntı yok Peki siz , Almanca veya başka bir dilde olan excel kullanıyorsanız ne yapacaksınız ? , Kolayı var benim ingilizce formülü türkçeleştirirken kullandığım web sayfasından faydalanabilirsiniz.

Excel translator

Böylece excel formüllerini istediğiniz ülke diline çevirip O dildeki excellerde kullanabilirsiniz , bu sayfayı oluşturan arkadaşı tebrik ediyorum Anasayfası

- Excelde sayfayı ve formülleri korumak Burada

- Excel de Yakınlaştırma düzeyi (Zoom) Özelliği Burada

- Excel otomatik olarak belirli bir çalışma kitabını açsın Burada

- Excel de Ekle ve Sil ikonları silik çözümü Burada

- Excelde klavye yön tuşları çalışmaz oldu Burada

- Excel veya Word da Pano nasıl temizlenir Burada

- EXCEL de dolu veya boş hücreleri saydıralım Burada

- Excel de hücrelerdeki yazıları birleştirelim / bölelim Burada

- vbs ile boş Word veya Excel belgesi açalım Burada

- Excel de belirli bir sütuna göre sıralama yaptırın Burada

30 Temmuz 2014 Tarihli başlık güncellendi


31 Yorum Var
  1. Avatar for Engin
  2. Avatar for Velociraptor
  3. Avatar for Yunus delibaş
  4. Avatar for Velociraptor
  5. Avatar for harun
  6. Avatar for Yavuz
  7. Avatar for Velociraptor
  8. Avatar for hakan
  9. Avatar for Velociraptor
  10. Avatar for hmt
  11. Avatar for Tayfun
  12. Avatar for Velociraptor

Yorum Ekle

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Captcha