Windows Pre Boot Environment (WinPE) , minik bir Win32/64 önyükleme sistemidir, tak çıkar aygıtlarına (Usb, Cd , DVD , ISO imajı..) yüklenip bu sistemden boot edildiğinde Ram üzerinde çalıştığı için
Aomei PE Builder ücretsiz bir yazılım olup AIK/WAIK kurmak zorunda kalmadan Windows PE temelli Bootable medya oluşturmamızı sağlamaktadır , peki neden geleneksel yöntem yerine bunu tercih edelim derseniz , Masaüstü, Dosya gezgini, Başlat menüsü, Görev çubuğu vs. gibi araçları içeren Windows benzeri Kullanıcı dostu bir arayüze (GUI) sahip olması ve Networkta (Ağ) kullanıma hazır olması diyebilirim , Boot ettiğinizde karşınıza Windows 10 gibi bir arayüz çıkacak ve yabancılık çekmeyeceksiniz , Windows PE birincil işletim sistemi olarak değil daha ziyade bağımsız bir önyükleme sistemi olarak dizayn edilmiştir.
1. öncelikle Aomei PE Builderi indirin Buradan ve sisteminize kurun ardından NTFS ile formatlanmış USB belleğinizi takın.
2. Masaüstündeki ikonuna çift tıkladığınızda karşınıza bir karşılama ekranı gelecektir burayı sağ altta bulunan Next butonu ile geçin , ikinci ekranda Windows PE nin 32 bit mi yoksa 64 bit sürümünü mü kullanmak istediğiniz sorulacaktır.Ben x64 olanını seçtim, elbetteki tercih size kalmış
3. Bir sonraki ekranda ilave edebileceğimiz yazılımlar , dosya ve sürücülerin seçim ekranı gelecektir , burada dosya veya sürücü ilave etmek istiyorsanız sol altaki butonlardan bunu gerçekleştirebilirsiniz. Ben herhangi birşey ilave etmedim.
4. Next dediğimizde karşımıza üç seçenek gelecektir
a) Bootable CD/DVD yapma
b) Bootable USB yapma
c) Bootable ISO yapma
Ben USB yi seçtim , sizler CD/DVD veya ISO seçeneklerinden birini de kullanabilirsiniz.
5. Next dediğinizde USB belleğin formatlanacağı uyarısını verecektir , buna da Yes deyip geçin
AOMEI serverlarına bağlanacak ve WINPE yi indirmeye başlayacaktır Birkaç dakika içinde %100 tamamlanması gerekir ardından USB bellek kullanıma hazır hale gelecektir sadece Finish butonuna basın. (Cancel butonu finish butonuna dönüşecektir)
Eğer bu üstteki ekran sizde takıldıysa veya Uzun süredir bekliyorsanız yada tüm işlemler bittikten sonra Boot ettiğiniz halde medya bulunamadı uyarısı alıyorsanız , üstteki işlemleri tekrarlayın ama bu sefer üstteki resimde işaretli yere tıklayın ve WinPE Env x64.zip yada WinPE Env x86.zip dosyalarından birini indirin. Dilerseniz ilgili dosyaları Buradaki link üzerinden de edinebilirsiniz.
Ben ilgili link üzerinden indirdiğim WinPE Env x64.zip dosyasını buraya çıkart (Ayıkla) yapıp Win PE\WinPE Env\x64\ISO klasörü içerisinde yeralan tüm dosyaları seçip Live USB yapacağım belleğin içerisine attım ve üstte yeralan 5. adıma kadar tekrarlayıp ekrandaki Next butonuna tıkladım neticede succeed in creating this USB bootbale device uyarısını verdi.Hazırladığınız bu USB bellek ile boot ettiğinizde Karşınıza Windows 10 arayüzüne benzer bir arayüz gelecektir ve burada istediğiniz dosyaları kurtarabilir veya onarım işlemleri yapabilirsiniz. Aşağıda USB den boot ettikten sonra alınmış kısmi bir ekran görüntüsünü görmektesiniz.
Üsttede yazdığımız gibi bu bootable medya (USB,ISO veya CD/DVD) birçok işimizi kolaylaştıracağından elimizin altında bulunmasında fayda var.
- Rufus ile Windows 10 Iso su nasıl indirilir Burada
- Windows 10 ISO sunu Flash (Parmak) belleğe yazdıralım Burada
- Ventoy uygulaması ile kolayca Multiboot USB hazırlayın Burada
17 Kasım 2014 Tarihli başlık Güncellendi
Merhaba hocam,
Aomeı pe buılder'i pc ye indirdim.Sonra flash belleğe yükledim.W 10 benzeri arayüze ulaştım.Yedeklemeyi aynı flash üzerine ekranda görünen Aomeı backuper'den mi yapacağım.Veya tamamen farklı bir yol mu takip edeceğim.C klasörüne yüklemek istemiyorum.Kurtarıcımı harici bir usb de olsun istiyorum.Buraya kadar nasıl geldim,ben de şaşıyorum.Bundan sonraki aşamaları sıralı olarak yazarsanız minnettar olacağım.Yaş 65,lütfen normal karşılayın.
Teşekkürler
güncellendi...
AOMEI Backupper Standard 7.3.4 Türkçe
AOMEI Partition Assistant Standard 10.3.1 Türkçe
Web Link ...
Batarya güç tasarrufu bende de çalışmıyor , mesela çalıştırdan aşağıdakini verdiğimde kapanıyor
ms-settings:batterysaver-settings
Çözüm bulursam paylaşırım.
Selam Tarkan abi bu batarya güç tasarrufu için verdiğin ayar Windows 10 ve 11 de çalışmıyor sordum klasörü açtım içine attım sordum klasöründe komut bulunamadı falan diyor. Bluetooth scripti çalıştı, masaüstüne sağ tuşa Bluetooth seçeneklerini ekledi
Sergei Strelec kullanıyorum. İçerisinde yok yok.
Her türlü x86 x64 sistemlerde minimum konfigürasyonlu PClerde bile çalışabiliyor. Sistem neye el veriyorsa MBR & UEFI olarak çalışır. Şiddetle tavsiye olunur.
Önce ayarlar uygulamasını sıfırlamayı bir deneyin derim.
Web Link ...
Ayrıca sağ tuşa Bluetooth menüsünü de ilave edebilirsiniz.
Web Link ...
Yardımın için teşekkür ederim bir sorum da şu mesela Bluetooth ayarlarına Windows 11'de normal ayarlar menüsüyle giremiyorum (ayarlar uygulamasının çoğunun bazı bölümleri böyle felç olmuş durumda) anlamsız bir şekilde açmıyor mesela bluetooth'da kullanıcıların bilgisayarımızı adını görsün ya da görmesin şeklinde bir kayıt paylaşabilir misin o ekrana giremiyorum da