Bir tıkla sistem yedeği oluşturalım


Bir tıkla sistem yedeği
Windowsta sistem geri yükleme noktası nasıl oluşturulur konusunda bir makale yayımlamıştık. Takipçilerimizden biri bu konuda da AIO oluşturabilirmisiniz diye sorunca neden olmasın deyip sistem geri yükleme


noktası oluşturma konusunda bir AIO hazırladık. BU makalemizde bu küçük uygulama konusunda bazı bilgiler vereceğiz.Yazılım konusuna geçmeden önce sistem yedeği hangi durumlarda gerekli olabilir açık tutulmalımıdır gibi konulardan kısaca bahsedelim. Sistem geri yükleme noktası oluşturduğunuzda bu yedek yalnızca İşletim sisteminin dosyaları ile ilgili işlemler yapar. Dosya , resim ve belgelerinizi etkilemez diyelimki klasörlerinizin içerisinde önemli resim ve belgeler var bunlar kazara silindi eski tarihli bir sistem geri yükleme noktasına döneyim geri gelsinler derseniz gelmediklerine şahit olursunuz ayırca yedeği geri aldığınızda herhangi bir kişisel klasör veya dosyanızda silinmeyecektir sadece yedek aldığınız tarihten sonra program kurulumu yaptınızssa bu programlar silinecektir.

Bazen bir sistem geri yükleme noktası format atmanızı engelleyip sistemi kurtarabilir o nedenledirki mutlaka arada bir sistem geri yükleme noktası oluşturunuz ardından sistem korumasını kapatarak ikide birde sistem yedeği almasını ve geri planda çalışıp sistem kaynaklarını tüketmesini engelleyebilirsiniz. Gelelim yazılımın nasıl kullanıldığına

System Restore Tool ile bir tıkla sistem geri yükleme noktası oluştur

Bir tıkla Sistem geri yükleme yazılımı

Yazılım Portable bir AIO olup kurulum gerektirmez üzerindeki butonlardan ne işe yaradıkları anlaşılsa da biraz bilgi vermek yerinde olacaktır diye düşünüyorum.

1. Sistem Yedeği oluştur : Sistem koruması kapalı olsa bile Açıp sizden sistem geri yükleme noktası için bir açıklama girmenizi isteyecektir.

Geri yükleme noktası

Açıklamayı girdikten sonra tamam butonuna basarak işlemin tamamlanmasını bekleyin bu süre sistemden sisteme değişebilir fakat ortalama 30 sn -1 dk arasındadır. Neticesinde Geri yükleme noktası oluşturuldu ibaresi bulunan bir pencere gelecektir.

2. Yedeği Geri yükle : Bu butona tıklandığında sistem dosyalarını ve ayarlarını geri yükle penceresi gelecek ve dip kısımda yeralan "Farklı bir geri yükleme noktası seç" kısmına tıklayıp

Farklı Geri yükleme noktası

Yeni açılacak olan ekrandaki geri yükleme noktalarından birini seçip geri yükleyebilirsiniz

Sistem yedeği

3. Sistem Korumayı Kapat - Aç : Yedek aldıktan sonra geri planda çalışıp ikide birde yedek almaması ve sistem kaynaklarını tüketmemesi için sistem korumayı kapatabilirsiniz. Butona basıldığında sistem koruması kapatılacak ve aşağıdaki gibi bir pencere belirecektir.

Sistem koruması kapatıldı

Ardından otomatik olarak Sistem koruması penceresi karşımıza gelecektir

Sistem koruması kapalı

4. Koruma ayarları kapalı - Açık : Sistem koruma penceresi üzerinden çeşitli işlemler yapılabilmektedir mesela ; Yapılandır butonuna basıldığında sistem koruması açılıp-kapatılabilir , Disk alanı kullanım yüzdesi ayarlanabilir. sürücüdeki tüm geri yükleme noktaları silinebilir vs.

Sistem korumasını yapılandır

Sizden başkasının bu işlemleri yapmaması için sistem koruması ayarlarını devre dışı bırakabilir ve dilediğinizde tekrar etkinleştirebilirsiniz.

Sistem koruma ayarları devre dışı bırakıldı

NOT: Sistem koruma ayarlarını kapatırsak, sistem korumasını aç butonu ile aktif edemeyiz , öncelikle Koruma ayarlarının açılması gerekir.

5. Tüm yedekleri sil : Bu butona basıldığında yedekler silinsinmi diye bize soracaktır ekranda sistemin diline göre Y (yes) veya E (Evet) klavye tuşlarından birine basıp tüm yedekleri silebiliriz.

Yedekler silinsinmi

6. Yedek Disk Yüzdesi : Bu tuşa basıldığında Yedekler için ayrılan disk kullanım yüzdesini belirleyebiliriz .

Disk kullanım yüzdesi

7. Sistem koruma ayarı : direkt olarak sistem özellikleri penceresinin sistem koruma sekmesini açmaktadır.

8. Son Format Tarihi : Sistemin en son hangi tarih ve saate formatlandığı bilgisini bize vermektedir.

Son format tarihi

AIO daki özelliklerin hepsine windows üzerinden de ulaşılabilse bile bunun için çok daha fazla efor sarfedilmesi gerekmektedir ilaveten her özelliği bir tıkla ulaşıp kullanabilmek oldukça büyük zaman tasarrufu sağlayacaktır.

- Windows ta sistem geri yükleme nasıl yapılır Burada

- Windows 10 da Sistem geri yükleme kısayolu Burada

- İstenen bir sistem geri yükleme noktasını silmek Burada

- Sistem geri yüklemenin sadece bir registry kaydını alalım Burada

- Powershell ile sistem geri yükleme noktası oluşturma Burada

- Windows ta sağ tuşa Sistem Geri Yükleme Burada

- Bir tıkla sistem geri yükleme noktası oluşturun Burada

- Kurtarma dizini (Recovery partititon) oluşturalım Burada

- ISO dosyasından boot edelim Burada


6 Yorum Var
  1. Avatar for Velociraptor
  2. Avatar for anxious
  3. Avatar for Velociraptor
  4. Avatar for Sordum Nereye
  5. Avatar for Velociraptor
  6. Avatar for Akın Tunç

Yorum Ekle

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Captcha