SATA II mi SATA III mü olduğu nasıl anlaşılır


SATA II mi SATA III mü olduğu nasıl anlaşılır
SATA (Seri ATA), temel olarak bir kullanıcının, depolama cihazlarını veri aktarımı için anakarta bağlanmasına izin veren bağlantı türüdür. SATA Bir IDE (Integrated Drive Electronics) standardıdır ve

mekanik Sabit disklerin (HDD) , SSD lerin (Katı hal sürücüsü) ve DVD/CDRom ların anakart ile iletişimini sağlar. Çoğu depolama cihazı bilgisayarınıza bağlanmak için hala SATA arayüzünü kullanmaktadır.

SATA I (revision 1.x) : 2003 yılında piyasaya sürüldü, SATA 1.5 Gb/s Bant genişliği ve 150MB/s lik veri aktarım hızına sahip ilk kuşak SATA arayüzüdür.

SATA II (revision 2.x) : 2004 yılında piyasaya sürüldü, SATA 3 Gb/s Bant genişliği ve 300MB/s lik veri aktarım hızına sahip sahip ikinci kuşak SATA arayüzüdür.

SATA III (revision 3.x) :  2009 yılında Piyasaya sürüldü , SATA 6 Gb/s Bant genişliği ve 600MB/s lik veri aktarım hızına sahip sahip Üçüncü kuşak SATA arayüzüdür.

Anakarttaki SATA konektörlerinin yanında bant genişlikleri hakkında bilgi bulunmaktadır. Her SATA konektörünün bir SATA 2 veya SATA 3 konektörü olup olmadığını görebilirsiniz.Geçenlerde bir takipçimiz Laptopun içini açmadan Sata bağlantı türünü öğrenmenin bir yolu varmı diye sordu. Windows direkt olarak bu bilgiyi sunmaz.

sata bağlantısı

SATA 3 modern bilgisayar anakartlarında yaygın olarak desteklense de, en iyi performansı sağlamak için satın aldığınız SSD sürücüsünün doğru bağlantı noktasına bağlı olup olmadığını bilmek her zaman iyidir. Gel gelelim Windowsta , direkt olarak anakartınızda bulunan depolama denetleyicisi hakkında ayrıntılar veren bir araç yoktur. Aşağıdaki makalemizde Ücretsiz ve Portable bir araç yardımı ile Bağlantı arabirimi sata II mi sata III mü hemen anlayabilirsiniz.

Bağlantı arabiriminiz sata 2 mi 3 mü nasıl anlaşılır

HWiNFO, Windows işletim sistemi için çok kapsamlı bir donanım bilgisi sunan ücretsiz taşınabilir (Portable) bir sistem aracıdır. Hem 32 bit hem de 64 bit sürümleri bulunan uygulama Windows 10 dahil tüm Windows platformlarında çalışır.

1. Sayfa sonundaki linkten HWiNFO yazılımını indirin , ben portablesini tercih ettim , zipten çıkartın veya kurulumu yapıp çalıştırın. Karşınıza aşağıdaki gibi bir arayüz gelecektir. Run butonuna tıklayın

hwinfo ilk ekran

2. Ardından yazılım arayüzü yüklenecek ve en dip kısımda Anakart, Chipset , BIOS Tarihi gibi bilgilerin altında SATA yazısının sağında kaç GB /Sn hızla bağlantı sağladığı bilgisi yeralacaktır. Eğer bağlantı türünüz SATA 3 ise 6 GB/Sn Hızında olmalıdır.

hwinfo sata türü

Üstteki resimde Samsung SSD nin 2013 yılında satın alınmış olan MSI laptopum ile 6 GB/Sn hızında bağlantı sağladığı açıkça görülüyor buda SATA III demektir. HWINFO uygulamasının ilk ekranını kapatın ve Ardından aşağıdaki pencerede sırası ile BUS - PCI BUS #0 kısmına tıklayıp ardından SATA AHCI Controller kısmını seçin.

sata Ahci kontrolcüsü

Sağ tarafta açılan pencerede SATA Host Controller altında yeralan Interface Speed supported kısmından SATA sürümünüzü öğrenebilirsiniz.

Sata arabirimi Kaç

SATA 2.0 bağlantı noktasına bağlı bir SATA 3.0 sabit sürücü anakart taraflı bir darboğaz sebebi ile ciddi bir hız kaybına uğrayabilecektir.

- AHCI nedir Nasıl etkinleştirilir Burada

- Hangi sabit diski (HDD) Almalıyım Burada

- AHCI Link Power Management ile laptop pil ömrünü arttırın Burada

- Windows 10 da SSD için hangi ayarlar yapılmalıdır Burada

- Laptoplara ikinci HDD nasıl takılır Burada

- Sata HDD te garip tıkırtılar Burada

- Sabit disk dönüş hızı RPM nedir nasıl bulunur Burada

- Cluster kavramı ve kopyalama hızına olan etkisi Burada


20 Yorum Var
  1. Avatar for Velociraptor
  2. Avatar for Kemal
  3. Avatar for Velociraptor
  4. Avatar for resul
  5. Avatar for Velociraptor
  6. Avatar for Kadir
  7. Avatar for Velociraptor
  8. Avatar for mehmet
  9. Avatar for Velociraptor
  10. Avatar for Derya R
  11. Avatar for Velociraptor
  12. Avatar for erol

Yorum Ekle

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Captcha