Sağ tuşa Sahipliği göster özelliği ekleyin


Sağ tuşa Sahipliği göster
Windowsta her bir dosya klasör veya sistem bileşeninin sahibi vardır , normalde o nesneyi kim oluşturduysa sahibi odur ve Nesneye hangi izinler alınmış olursa olsun, nesnenin sahibi her zaman bu izinleri

değiştirebilir. Bir nesnenin (ör. Dosya, klasör, sürücü veya kayıt defteri anahtarı) sahibi , o kaynağa erişim izni verme veya bu kaynağa erişimi reddetme hakkına sahiptir , mesela nesne sahibi Yönetici olmayan kullanıcılar için nesneyi kilitleyebilir sonrasında ilgili nesneye erişimin tek yolu sahipliğini almaktır , Bir dosyanın sahipliğini en kolay sağ tuş menümüze ekleyeceğimiz "Sahipliği al" eklentisi ile sağlarız.

Sağ tuşa sahipliği al ekle

Üstteki resimde görünen sağ tuş bileşenini EC menü isimli yazılımla ekledim ve birçok durumda oldukça işime yarıyor. Gel gelelim Eğer bir dosyayı silmeye kalktığımızda veya üzerinde bir işlem yapmaya çalıştığımızda erişim engellendi veya erişim izniniz yok gibi hatalar alıyorsanız.

Erişim izniniz yok hatası

dosya veya klasörün sahibini merak edebilirsiniz , bu durum en çok "C:\Windows" veya "C:\Windows\System32" gibi windowsun çalışması için gerekli dosyaların bulunduğu dizinlerde işlem yapmaya kalktığımızda meydana gelmektedir. Eğer dosyanın sahibini bilirsek bu dosya üzerinde nasıl işlem yapabileceğimizi de biliriz. İşte nesne sahipliğini bir tık ile görebilmek için sağ tuşumuza sahipliği göster özelliği ekleyebiliriz aşağıdaki yazıda bunun nasılını izah etmeye çalışacağız.

Bir Registry kaydı ile sağ tuşa Sahipliği göster ekleyelim

Aslında registry ile eklediğimiz bu sahipliği al özelliği bir powershell komutunu çalıştırıp sahipliği bu şekilde bize göstermektedir.

Sahipliği Göster

Mesela üstteki resimde de görüldüğü üzere deneme maksatlı "C:\Windows\System32" içerisinde bulunan herhangi bir .dll veya .exe dosyasına sağ tıkladım ve sağ tuşuma kurduğum "Sahipliği göster" özelliğine tıkladım sonuç aşağıdaki resimde de görüldüğü gibi "TrustedInstaller" servisidir.

Sahipliği gösteren sağ tuş eklentisi

Sizde sağ tuşunuza bu özelliği kurmak istiyorsanız aşağıdaki indirme linkinden "sagtus_sahip_goster" klasörünü indirip içerisinde bulunan "sahipligi_goster_ekle.reg" dosyasını çalıştırın çıkan uyarıya evet deyin ve ilgili özelliği sağ tuşunuzdan kullanmaya başlayın , artık herhangi bir dosya veya klasörü sağ tıkladığınızda sahibinin kim olduğunu bir tıkla öğrenebilirsiniz. Windows 11 ve Windows 10 da sorunsuz çalışmaktadır, Muhtemelen diğer sürümlerde de çalışacaktır.

- Sahipliği al özelliğini sağ tuş menüsüne ekleyelim Burada

- Sağ tuşa sahipliği değiştir özelliği ekleyin Burada

- Bir yazılımı en yüksek yetkilerle çalıştırın Burada

- Sağ tuşa Powershelli burada aç özelliği ekleyelim Burada

- Sağ tuş menüsüne çalışma önceliği seviyesi ekleyelim Burada

- Windows 10 da Sağ tuşa yönetici Komut istemi Burada

- Windows 10 sağ tuş menüsüne Program ekle kaldır Burada

- Sağ tuşa program eklemeyi otomatikleştirmek Burada

- Dosya sağ tuş menüsüne Notepad plus ile aç ekleyelim Burada

- Sağ tuş menüsüne Güç seçenekleri ekleyelim Burada

7 kasım 2017 Tarihli başlık güncellendi


15 Yorum Var
  1. Avatar for Velociraptor
  2. Avatar for Coman
  3. Avatar for Velociraptor

Yorum Ekle

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Captcha