Fare sağ tuşunun kullanımını yasaklayın


Fare sağ tuşunun kullanımını yasaklayın
Hepinizin bildiği üzere sağ tuş menüsü windowsta yeralan bir özelliktir ve birçok şeye ulaşımımızı sağlayarak işlemlerimizi kolaylaştırır peki ya bunu kısıtlamak istersek ? mesela bilgisayarınızı

çocuğunuza oyun oynasın diye kısa bir süreliğine vermişsinizdir ve masaüstündeki herhangi bir yere sağ tıklamasını istemiyor olabilirsiniz yada tecrübesiz birinin masaüstünüzdeki herhangi bir dosyaya sağ tıklayıp silmesini yada isim değişikliği yapmasını yasaklamak isteyebilirsiniz , elbette daha mantıklı sebepleriniz de olabilir fakat Windowsta bunu bir butona yaptırtacak bir özellik yok bu nedenle bu işi ya registryden halledeceğiz yada yazılım kullanacağız. Aşağıda Sağ tıklamayı yasaklayan yöntemler birarada verilmiştir.

1. Registryden sağ tuş kullanımını yasaklayalım

Bu yöntem sadece Masaüstü ve Dosya Gezgini (Windows explorer) için geçerlidir programlarda çalışmaz ilaveten görev çubuğunu da sağ tıklayıp buradaki programları sağ tıklayabilirsiniz , elbette mükemmel bir çözüm sunmasada çocuklar için önlem olarak pekala kullanılabilir neyse lafı uzatmadan registry anahtarlarını vereyim:

Bütün Kullanıcılar için sağ tuşu yasaklama

Windows Registry Editor Version 5.00

[HKEY_LOCAL_MACHINE\SOFTWARE\Microsoft\Windows\CurrentVersion\Policies\Explorer]
"NoViewContextMenu"=dword:00000001

Varsayılan (Default) hale getirelim

Windows Registry Editor Version 5.00

[HKEY_LOCAL_MACHINE\SOFTWARE\Microsoft\Windows\CurrentVersion\Policies\Explorer]
"NoViewContextMenu"=-

Eğer üstteki kayıtlarla uğraşmak yerine sağ tuşu bir tıkla yasaklamak isterseniz sizler için kodladığımız "Disable Context Menu" ismindeki küçük portable uygulamadan  faydalanabilirsiniz , Uygulamayı Buradaki linkten edinebilirsiniz. Yazılım registry kayıtlarını uygulamaktadır.

Sağ tuşu yasaklama yazılımı

Disable Context menu : Sağ tuşu yasaklıyor
Enable Context menu : Sağ tuşu serbest bırakıyor

Eğer bu iş için daha gelişmiş bir yazılım kullanmak isterseniz "Kid Key Lock" isimli yazılım işinizi görecektir :

2. Kid Key Lock

kidkeylock ile sağ tuşu yasaklayın

Yazılımın hem klavyeyi hemde farenin sağ tuşunu yasaklama özellikleri var biz sadece kendi amacımız için kullanacağız , bunun için sağ alt köşedeki Kid Key Lock yazılımı ikonuna tıklayın ve açılan arayüzde "Lock Right Mouse button" kısmına tik koyalım (zaten varsayılan olarak tikli geliyor) ve "Ok" butonuna basalım , Yazılımın hem kurulumlusu hemde portablesi var ben genelde Portable tercih ediyorum . Anasayfası kapalı olan yazılımın en Yeni sürümünü içerisinde Adware var diye paylaşmadım , Portable ve zararsız sürümünü Buradaki linkten edinebilirsiniz.

2. Mouse Disabler

Mouse disabler portable

Bu yazılım sanki üstte verdiğimiz Kid Key Lock un hafif (light) sürümü gibi , içerdiği seçeneklerde daha az , sağ tıklamayı yasaklamak için Disable Right Button Click kutucuğuna tik koymanız yeterlidir ilaveten sol tuşu yasaklama orta butonu yasaklama , Fare (Mouse) hareketini ve tekerleğini yasaklama seçeneklerini de içeriyor eğer "Disable Keyboard Keys" kısmına işaret koyarsanız klavyeniz de yasaklanacaktır , yazılımın kurulum gerektiriyor olması bir dezavantaj olsada Sizler için Portable hale getirdik Buradan indirebilirsiniz. Anasayfası en son kapalıydı yinede googlede aratınız.

- Send Windows Key v1.0 Burada

- Bir tıkla bilgisayar ekranını kapatın Burada

- Güç seçenekleri arasında kolayca geçiş yapın Burada

- Bluelife Hosts editör ile Hosts dosyanızı editleyin Burada

- Hepsi birarada (AIO) uygulamaları Burada

- Bir programın internete bağlanması nasıl engellenir Burada

- Registry key jumper ile anahtara zıpla Burada

- Diskiniz MBR mi GPT mi bir tıkla bulun Burada

- Simple run blocker ile yazılım yasaklayın Burada

11 Aralık 2014 Tarihli başlık yenilendi


7 Yorum Var
  1. Avatar for Velociraptor
  2. Avatar for Mertcan
  3. Avatar for Velociraptor
  4. Avatar for Mertcan
  5. Avatar for Halis Seven
  6. Avatar for Velociraptor
  7. Avatar for cankusa

Yorum Ekle

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Captcha