ICO , Windows ikonları için kullanılan bir imaj dosya formatıdır. İlk olarak 1985 yılında Windows 1 de kullanılmıştır. Bir ICO dosyası, her biri farklı renk ve derinlik değerlerine sahip birden çok
görüntü içerebilir. Windows programları, içeriğe göre doğru renk ve derinlik değerlerini seçerler. Simgeler DLL ve EXE dosyalarında saklanabilirler. Bu dosya formatlarında saklanan simgelerin yapısı ICO dosya formatı yapısından çok az farklıdır. Windowsta 4 simge boyutu dikkate alınır bunlar ; Küçük , büyük shell küçük , shell büyük. Shell büyük simge boyutu aşağıdaki anahtarda "Shell Icon Size" REG_SZ anahtarında saklanır.
HKEY_CURRENT_USER\Control Panel\Desktop\WindowMetrics
Sistem büyük ikon boyutu video sürücüsü tarafından belirlenirken. Shell küçük ikon boyutu Windows tarafından tanımlanmıştır.
Sistem büyük ve shell küçük ikon boyutları, kullanıcı tarafından değiştirilemez. İkon dosyası iki bitmap değeri içerir bunlar :
1) AND bitmap : İmaj maskesidir ve simgenin hangi kısmının şeffaf olduğunu belirler.
2) XOR bitmap : Görüntü maskesinin üzerine eşlenen simgeyi içerir.
Bir ICO dosyası bir Windows imleç (.CUR) dosyasına benzer, ancak başlıkta farklı bir tanımlama baytına sahiptir. ICO dosyası Hexadecimal: 00 00 01 Dijital İmzasına sahiptir.ICo dosyaları Windows dışında web sayfalarında da kullanılır mesela , favicon.ico - Bir web sitesinin kök dizininde bulunan ve Web tarayıcısının adres çubuğunda görüntülenecek küçük bir simge grafiği içeren 16x16 piksel lik bir PNG dosyasıdır.
Photoshop ile ICO dosyalarını açalım
Resim editörleri arasında en profesyonel olanı Photoshoptur ve fotoğrafçılar dergi editörleri ve hertür tasarımcı tarafından kullanılır gel gelelim Photoshop .ICO resim formatını tanımaz , eğer bir ikon dosyasını photoshop ile açmaya kalkarsak aşağıdaki uyarıyı alırız.
Eğer ikon dosyalarını photoshop ile açmak istersek bunun için küçük bir eklenti kullanmamız gerekecektir.
1. Eklentinin sisteminize uyan sürümünü Buradaki sayfadan indirin (64 bit veya 32 bit). Eklenti Photoshop'a Windows simgesini (.ICO) ve imleç (.CUR) dosyalarını doğrudan açma ve kaydetme yeteneği kazandırır.
2. Eklentiyi indirdikten sonra zipten çıkartıp eğer Photoshop u sisteminize kurmuşsanız aşağıdaki dosyanın içerisine kopyalayınız.
C:\Program Files\Adobe\Photoshop \Plug-Ins\File Formats
Eğer portable bir photoshop kullanıyorsanız bu durumda Photoshopun masaüstünüzdeki ikonunu sağ tıklayıp özellikler dedikten sonra açılan ekranda "Dosya Konumunu aç" Kısmına tıklayıp aşağıdaki konumun içerisine atınız.
Bendeki 64 bit Photoshop olduğu için aşağıdaki konumu kullandım
App\Photoshop64\Plug-Ins\File Formats
Photohsopumuzu kapatıp tekrar açalım. ardından herhangi bir ikon dosyasını açalım ilk ekranda aşağı açılır menüden boyutu seçmemiz istenecektir mesela benim açtım ikon dosyasının 512 px olduğunu bildiğimden bu rakamı seçtim
Ardından seçtiğimiz boyutlardaki ikon karşımıza gelecektir istersek artık bu ikonu başka bir format biçiminde saklayabiliriz
Eğer Png den bir ikon dosyası oluşturacaksanız farklı kaydet (Save as) kısmına tıklayıp buradan ICO formatını seçmemiz gerekecektir.
Eğer seçtiğiniz Png dosya boyutu çok büyükse farklı kaydet kısmında ICO olarak kaydetme özelliği çıkmayabilir bu durumda mesela Png boyutunu 256 px yapıp (Yada daha küçük) tekrar deneyiniz. Photoshopunuz yoksa ve online olarak bir resmi ikon formatın (ICO) çevirecekseniz Googlede bulabileceğiniz sitelerden faydalanabilirsiniz.
- Photoshop ayarlarını sıfırlamak (resetlemek) Burada
- Photoshopta bir resme kolayca çerçeve yapalım Burada
- Photoshop'u Hızlandırmak İçin Çok Basit 2 Yol Burada
- Resmimizi vesikalık fotoğrafa dönüştürelim Burada
- Dosya gezgini Psd önizlemelerini göstersin Burada
- Photoshopta hareket animasyonu hazırlayalım Burada
Faydalı bulmanıza memnun oldum , yorum için de teşekürler.
Çok teşekkür ederim. Bazen .ico dosyalarını editlemek istiyordum ancak gerçekten kabul etmiyor. Çok işime yarayacak çok güzel bir ipucu olmuş harikasınız.