Net Framework sürümü nasıl bulunur


Net Framework sürümü nasıl bulunur
Net Framework , Yazılım geliştiricilerinin uygulamaları daha kolay oluşturmak için kullanabilecekleri Microsoft tarafından oluşturulan bir programlama çerçevesidir , Uygulama Programlama Arayüzleri (API)

koleksiyonu ve geliştiricilerin uygulamaları geliştirirken çağırabilecekleri paylaşılan bir kod kitaplığı içerir. Böylece uygulama geliştiricilerinin sıfırdan kod yazmaları gerekmez.NET uygulamalarını tasarlamaya ve geliştirmeye yönelik geliştirme aracına Visual Studio denir ve uygulamalar genellikle Visual Basic (VB) veya C # ile yazılır .

.NET Framework'te, bu paylaşılan kod kitaplığı Çerçeve Sınıf Kitaplığı (FCL) olarak adlandırılır. Paylaşılan kitaplıktaki kod bitleri her türlü farklı işlevi gerçekleştirebilir. Örneğin, bir geliştiricinin ağdaki başka bir IP adresine ping atabilmesi için uygulamaya ihtiyacı olduğunu varsayalım. Bu kodu yazmak ve ardından ping sonuçlarının ne anlama geldiğini yorumlamak yerine, bu işlevi gerçekleştiren kütüphaneden kod kullanabilirler.NET Framework, on binlerce paylaşılan kod parçası içerir böylece, yazılım geliştiricilerinin hayatlarını kolaylaştırır çünkü uygulamalar bazı ortak işlevleri yerine getirmesi gerektiğinde tekerleği yeniden icat etmek zorunda kalmazlar. İşte bu geliştirilen yazılımların çalışabilmesi için Kullanıcıların bilgisayarlarında da .Net Framwork bulunması gerekiyor.

Sisteminizde kurulu olan .Net Framework sürümlerini bulun

Microsoft geçenlerde .NET 5.0 Final sürümünü yayımladı (10 kasım 2020), ilk sürümünün yayım tarihinin 2002 olduğu düşünülürse yakında 20 sene olacak. Çok sayıda uygulama , çalışmadan önce Microsoft .NET Framework'ün sisteminize yüklenmesini gerektirecektir . Programlar .NET Framework un belirli bir sürümünü gerektirecek şekilde oluşturulmuşsa, bu kullanıcının yalnızca bir sürümü yüklemesi muhtemelen yeterli olmayacaktır. Örneğin, Program X .NET 3.5'e ihtiyaç duyarken , program Y .NET 4.6'ya ihtiyaç duyabilir. Bu durumda, her ikisinin de sisteminizde yüklü olması gerekir. Aşağıda sisteminizdeki Net Framework sürümlerini bulmanın farklı yöntemleri açıklanmıştır.

1. Net Framework klasöründen sürümlerini bulun

Herhangi bir yazılım kullanmadan sisteminizdeki Net Framework sürümlerini bulmak istiyorsanız Çalıştır penceresinden aşağıdaki komutu vermeniz yeterlidir.

%systemroot%\Microsoft.NET\Framework

Açılacak olan Klasör içerisinde Net Framework sürümlerini görebilirsiniz. Bende hangi sürümlerin bulunduğunu aşağıdaki resimde görüyorsunuz.

NET Framework klasörleri

Eğer Ben Netframework 4.0 sürümünün ayrıntılarını öğrenmek istersem , klasörünü açıp "mscorlib.dll" veya "Accesibility.dll" gibi dosyalardan birinin üstüne faremi götürdüğümde sürüm ayrıntılarını görebilirim.

net framework sürüm ayrıntıları

2. Registry den Net Framework sürümünü bulun

Yine herhangi bir uygulama kullanmadan sistemindeki Netframework sürümleri hakkında bilgi edinmek isteyen kullanıcıların tercih edebileceği bir yöntemdir. Tek yapmanız gereken Aşağıdaki registry anahtarına gitmektir böylece sisteminizde kurulu sürümleri görebilirsiniz. Registry yöntemi daha kesin sonuç vermektedir.

Registryde net framewrok sürümü

Eğer ilgili anahtara bir tıkla zıplamak istiyorsanız Buradaki dosyayı indirip içerisinde yeralan Net_framework.bat dosyasını kullanabilirsiniz.

3. Cmd veya Powershell komutu ile NET Framework sürümünü bulun

Komut istemini (Cmd) yi çalıştırdıktan sonra aşağıdaki komutu verin , karşınıza sisteminizde bulunan Netframework sürümlerini listeleyecektir.

reg query "HKEY_Local_Machine\Software\Microsoft\NET Framework Setup\NDP

Komut uygulandığında aşağıdaki gibi bir çıktı verecektir.

Cmd komutu ile Netframework sürümünü bulun

Eğer aynı işlemi bir powershell komutu ile yapmak isterseniz bu durumda aşağıdaki kod işinizi görecektir.

gci 'HKLM:\SOFTWARE\Microsoft\NET Framework Setup\NDP' -recurse | gp -name Version -EA 0 | where { $_.PSChildName -match '^(?!S)\p{L}'} | select PSChildName, Version

Komut uygulandığından aşağıdaki gibi bir çıktı verecektir.

Powershell ile Netframework Sürümü

4. Bir yazılım yardımı ile NET Framework sürümünü bulun

Bu konuda farklı ücretsiz yazılımlar mevcuttur. Mesela Framework detector uygulaması bunlardan biridir . Buradaki indirme linkinden indirip çalıştırdığınızda aşağıdaki gibi bir arayüz karşınıza gelecektir. Ugulamanın kaynak kodlarına Buradaki siteden ulaşabilirsiniz.

frameworkdetector arayüzü

Her bir sürümün önünde yeralan artı butonuna tıkladığınızda sürüm ayrıntılarına ulaşabilirsiniz. Aynı iş için .Net Version Checker 2.0 uygulamasını da kullanabilirsiniz Burada. Biraz daha gelişmiş bir yazılım arıyorsanız Asoft a ait NET Version Detector isimli uygulamayı kullanabilirsiniz. Buradaki anasayfasından indirdikten sonra zipten çıkartıp çalıştırın karşınıza aşağıdaki gibi bir arayüz gelecektir.

asoft netversion detector

Yeşil indirme butonları NET Framework un ilgili sürümünü indirirken Mor olanlar SDK sürümünü indirmek için kullanılmaktadır. Sol Alttaki Bölmede NET Framework ile ilgili hangi güncellemelerin hangi dilde kurulu olduklarını gösteriyor.

- Powershell ile windows özelliklerini açıp kapatmak Burada

- Net framework 3.5 hatası 0x800F0906 ve 0x800F081F Burada

- Tüm .NET Framework sürümlerini kolayca kurun Burada

- Kurulum medyası ile .NET Framework 3.5 kuralım Burada

- DISM komut aracı ile Windows 10 tamiri Burada

- Windows açılışı aşırı yavaş sorunu Burada

- Gpedit.msc ayarı registryde hangi değişikliği yapmış Burada

- Oturum açma Güvenlik soru ve cevaplarını görün Burada

30 Kasım 2009 Tarihli başlık güncellendi


6 Yorum Var
  1. Avatar for Velociraptor
  2. Avatar for Murat Aydemir
  3. Avatar for Velociraptor
  4. Avatar for shampuan
  5. Avatar for Velociraptor
  6. Avatar for Emre

Yorum Ekle

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Captcha